За първи път в България три музея се обединяват в един проект

2
Идеята е на ръководителя на русенския Екомузей
Идеята е на ръководителя на русенския Екомузей Снимка: Кадър от Кис 13

Зад идеята застават Екомузеят с аквариум в Русе, Природонаучният музей в Пловдив и Аквариумът във Варна

За първи път в България три музея се обединяват и вместо да се хвалят кой е по-добър и кой разполага с повече и по-атрактивни експозиции, казват "Аз гарантирам за теб!". Всъщност това е името на проект, подкрепен от Национален фонд "Култура", който ще свърже Екомузея с аквариум в Русе, Природонаучния музей в Пловдив и Аквариума във Варна.

Идеята е на биолога Венцеслав Петков, ръководител на русенския Екомузей, който вече осем години представя на посетителите както рибите в Дунав, така и екосистемите на блатата, палеонтологията и човешкото присъствие в околната среда.

"Ако вие сте дошли и сте били наши посетители, видели сте всичко, което ние сме направили, успели сте да поемете от енергията, която сме вложили в този музей, успели сме да ви заинтригуваме по темите, които сме разгледали, излизайки от тук вие ще разкажете колко хубави неща са направени, какви прекрасни теми са разгледани, как темата за околната среда ви е станала близка", каза за БНР Венцеслав Петков.

Годишно над 26 хиляди души посещават Екомузея в Русе.

"Пловдивският Природонаучен музей е посещаван от 96 хиляди души- близо 100 хиляди души на година, съответно в неговото фоайе ще има същата информационна точка, която ще популяризира нашия музей".

Идеята на биолога Венцеслав Петков обаче не е в битката за посетители. Обединението на професионалната общност -служителите в музеите е много по-сериозно и ето защо към тази гаранция за качество е включен един от най-старите в България научни институти - Аквариума във Варна.

"На 6 януари 1906 година в Евксиноград княз Фердинанд казва, че е хубаво да се направи Зоологически институт - съвременен аквариум. През 1911 той е построен. Толкова бързо се случват нещата".

Без конкуренция, а с партньорство екипите от Русе, Пловдив и Варна имат за цел да обърнат внимание на всички нас към природата, към опазването ѝ, към грижата ни за нея и отговорността ни към науката.

Информационните точки "Аз гарантирам за теб!" е абсолютно нов модел на сътрудничество, в който печеливши са хората и природата.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари