За нас всяка дупка е опит за убийство!

0
Мотористи се оплакаха: В България няма полигони за обучение на мотористи
Мотористи се оплакаха: В България няма полигони за обучение на мотористи

10 хиляди мотористи се очаква да открият мотосезон 2016 година тази събота, съобщиха на пресконференция в Столичния КАТ, пише News.bg.

Официалното откриване ще бъде на 26 март от 9 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски”, от където ще започне мотошествие.

Репетицията за него ще бъде в петък вечерта на 25 март, Благовещение, пред резиденция Бояна, уточниха представители на столичните мотоклубове.

"В България няма полигони за обучение на мотористи", призна Иван Саздов, президентът на клуб "Джентълмен МС" в отговор на въпрос на news.bg: "Къде кандидат-моторджиите могат да тренират своите умения без да създават опасност за движението?".

Нужно е обучение в училищата не само за умението да се кара мотор, но и за скейтъри, велосипедисти, водачи на скутери. "Детето става на 15 години, родителите му купуват мотор, пускат го на улицата. Скутери има всякакви, а обучението къде е", запита в отговор Саздов.

"До месеци на Панчарево, в терен на Столична община, се предвижда да бъде отворен полигон за обучение както при аварийно-спасителна дейност, така и на мотористи", заяви Красимир Димитров от Столична община.

От Софийския КАТ признаха, че най-често пътните произшествия с моторите стават от индивидуалисти, които не членуват в мотоклубовете и искат да се изфукат. Най-рискови за катастрофи с мотори са месеците в началото на сезона - април, както и най-горещите - юли, август, септември, уточни шефът на столичния КАТ комисар Тенчо Тенев.

През 2015 година има 103 тежки катастрофи с 13 загинали, уточни той. Липсва анализ колко от катастрофите са причинени от лоша инфраструктура, стана ясно по време на пресконференцията. "За моториста всяка дупка е опит за убийство", каза един от участниците в откриването на мотосезона.

От КАТ предвиждали до месеци да бъде открита нова методика, която да покаже кои са местата с концентрация на пътно-транспортни произшествия, тъй като в момента се следят само тези, които са извън населените места.

В новата система ще могат да се правят справки и анализи по всички показатели, уточниха пътните полицаи. В нея ще се отчитат данни и за инфраструктурата, заявиха в отговор на въпрос на news.bg колко процента от катастрофите са в резултат от лошите пътища.

Стремежът на полицаите е да има превенция, да се спазват правилата, а не да има множество глоби, увериха те и признаха, че на места горният слой на асфалта се износва по-бързо. Подобна настилка, както и неспазването на правилата за движение на пътя и от автомобилните шофьори, застрашават живота на мотористите.

Представителят на столична община Красимир Димитров призова мотористите да подават сигнали на спешния телефон 112 за липсващи капаци на шахти, разлято масло и други проблеми по шосетата, които застрашават живота на рокерите.

От два дни вече няма проблем с регистрационните табели за мотористи, уточниха от контролното звено на вътрешното ведомство. За два дни са регистрирани 300 мотоциклета. Проблемът с липсващите табели бил, че топлото време изкарало по-рано множество собственици на двуколи превозни средства и от КАТ им свършили предвидените регистрационни номера.

Преди дни мотористите внесоха в парламента свое искане за промяна в Кодекса за застраховане. Те настояват за срочни застраховки, които да са по-кратки от едногодишната - за седмица, за месец.

Втората важна промяна, за която настояват рокерите, е да има гратисен период до сключване на новата застраховка. Този период може да е между 6 до 12 месеца, когато моторите, моторните лодки, кемперите, скутерите са в гаражите.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари