За какво могат да бъдат полезни кестените?

1
Те са източник на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий и калций
Те са източник на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий и калций

Октомври е типичен със захлаждане на времето и аромата на кестени.

И ако в парка те са досадни трънливи топчета, от които пазим децата си, в кухнята са ключова съставка за полезни мазила, които облекчават болките в ставите, подхранват кожата и косата и имат благотворно влияние върху организма. Кестените са източник на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий и калций. Също така имат високо съдържание на витамин C и съдържат витамините А, В1 и B2. Макар да са висококалорични, те са бедни на мазнини и притежават значително количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа противо-стресово, пише 24 часа.

Предлагаме няколко рецепти за маски и мехлеми с това есенно богатство.

Маска за ръце

Сварете 15-ина кестена и ги пасирайте на пюре. Към тях добавете 1 ч. л. течен мед, малко лимонов сок и зехтин, а после разбъркайте добре, докато сместа получи консистенцията на крем. После съхранявайте в кутийка. Ръцете се мажат и се изчаква 20-ина минути, след което се отмиват с хладка вода.

Маска за лице

Сварете около 20 кестена и ги обелете. Пасирайте ги добре и ги върнете в тенджерата, като добавите 70 мл вода, 2 с.л. зехтин. Варете в продължение на 15 минути до получаването на кремообразна смес. За да се получи ексфолираща маска, добавете малко сол. Маската се нанася с кръгови движения и се изплаква с топла вода.

Маска за коса

Кестените могат да се използват и като природна боя за коса. Ако искате косата ви да добие кафеникав цвят, трябва да се сдобиете с обелки и листа от кестени. Те се заливат с гореща вода, за да омекнат, след което се намачкват на пюре. Получената смес се разрежда с вода и се нанася по дължината на косата. Оставя се така за 15-20 минути, след което се изплаква обилно с хладка вода.

Бабини рецепти с конски кестени за разширени вени и отекли крака

Конски кестен (този, който расте в парковете и по улиците) се начуква и поставя в буркан от 250 мл. Залива се с чист спирт или силна домашна ракия, така че отгоре да останат 4 пръста само спирт. Оставя се да престои 40 дни на слънчев прозорец. След това извлекът се прецежда. От него се сипва в домашна мас и се вари 45 минути на водна баня. След като се прецеди, маста се маже на болните, които имат рани от залежаване. Към кестените може да се добави и цвят от невен за усилване на ефекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари