За дипломацията, Иван Ведър и Освобождението

1

Беседата „По пътя на дипломацията“ води доц. д-р Йордан Величков

С беседа „По пътя на дипломацията“ , филм за Иван Ведър и изложба от фонда на библиотеката на 20 февруари 2024 г. беше отбелязана 146-та годишнина от влизането на ген. Тотлебен в Русчук и освобождението на града от турско робство.

В зала Заседателна на библиотеката председателят на група Русе филм към Възрожденско читалище „Зора 1866“ Пламен Личев разказа на присъстващите за личността на Иван Ведър, провокирала създаването на документалния филм. Лентата проследява живота на Данаил Николов, останал в историята като Иван Ведър. Известен още с псевдонимите си Яни Ингилиз, Ованес Ефенди, Денкооглу - български общественик, масон, той има доказани заслуги към Русе по време на Руско-турската война (1877 – 1878) и стои в основата на дипломатическа мисия, спасила населението на града от сигурна смърт (за което няма категорични исторически доказателства).

Беседата „По пътя на дипломацията“ води доц. д-р Йордан Величков.

Завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“ и Дипломатическата академия в Москва, специализирал в Лондон, д-р Величков е бил следовател, прокурор и дипломат. В МВнР преминава всички дипломатически рангове и достига до посланик и началник на отдел „Консулски“. Преподавател по международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише книги, анализи и статии, свързани с международните отношения и външната политика.

В беседата си той се спря на ролята на дипломацията в кризисни моменти и конкретно в периода преди, по време и след Руско-турската война от 1877-1878 г. и как това е повлияло съдбата на България. Доц. д-р Величков отговори на въпроси от публиката и представи няколко от своите книги.

Присъстващите имаха възможност и да разгледат мини тематична изложба „Освобождението“ с книги и албуми от фонда на библиотеката.

Събитието се състоя по идея на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    До 2
    Това са сериозни аргументи за некадърниците..
  • 1
    3
    БКП умре
    То години Русе е в ръцете на крадливите и лъжливи кумуняси-Бенчо, Стоилоф, Идиотоф, Калчеф.... за това сме на това дередже и НЯМА да се оправим докато не ги изритаме от властта!
  • -1
    2
    ...
    От сто години Русе е частен масонски град. Всичко от което се печелят реални пари е окупирано от тях. Всичко друго е плява. Някой ако се замогне извън тяхното влияние му скачат на главата. За това Русе е обезлюдено дъно.
  • 12
    1
    Иванова
    Иван Ведър - масон. Мидхат паша - масон. Стиснали си ръцете, познали се, договорили се. Масонското братство е над политиката и над държавите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари