Явор Куюмджиев: От 1 март горивата у нас поскъпват с до 50 стотинки за литър

2
"Булгаргаз" е в много тежко финансово състояние
"Булгаргаз" е в много тежко финансово състояние Снимка: Bulgaria ON AIR

"Булгаргаз" е в много тежко финансово състояние

"Булгартрансгаз" трупа няколкостотин милиона дългове към държавата. Не могат да ги съберат от "Газпром". Единственото решение е да опростят дълга на "Булгартрансгаз" със закон. Огромният проблем е, че правят бюджет обратно на логиката и натаманяват приходи. Не им стигнаха парите за планираните разходи и започнаха да правят глупости", заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев по Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че "Булгаргаз" е в много тежко финансово състояние. По думите му "Булгаргаз" има няколко стотин милиона кубична метра газ на 300 евро за мегаватчас, докато продажната цена в момента е между 34 и 36 евро.

"Още миналата година казвахме, че прекъсването на договорите с "Газпром" ще доведе до повишаване на цените на газа и тежки проблеми за "Булгаргаз". Доведе до изтласкване на "Булгаргаз" в периферията на газовите търговци, защото е много тромав и има огромни количества газ в хранилището", обясни Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

ЛУКОЙЛ

"Единствено остана да разберем кой ще бъде купувачът. Да не стане така, че ще го купи някоя кипърска или сейшелска офшорка и няма да знаем кой ще стои зад нея. Може пак да е същият "Лукойл". Пак си направиха сметката без кръчмаря. "Ние ще кажем на кой ще го продаваш" - това е брутално ограничение на частната собственост", каза енергийният експерт, според когото има вероятност рафинерията в Бургас да спре да работи или да намали с много количествата.

ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА

"Хората да ходят за гъби и да не си карат колите, ако не се налага. Ще плащаме повече. От 1 януари вероятно с малко, но от 1 март, когато спре руският петрол, като нищо с едно 20-30 до 50 стотинки нагоре. В Черно море няма друг газ освен руски. Може да има прекъсвания на доставките на суров петрол", коментира Явор Куюмджиев.

АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

"Не разбирам как 30 млрд. долара е по-добре от 6 млрд. евро. Толкова е по данни за централата, която построиха в Джорджия. Хубаво е, че в крайна сметка два нови блока, но аз се съмнявам. Необходими са поне 15-ина години. Смешно е как започваме "да строим нова атомна централа", посочи енергийният експерт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    Моето име
    А, ще поскъпват. Не Тва е "Кремълска пропаганда", най вероятно. Няма ка да не е щом като според "мнозинството" живеем почти в Рая, и аха, аха, крачка остава да станем пълнопрвни, райски членове...
  • 6
    3
    До 1
    Тролче некъпано, тичай при ПеПеевски да ти смени опорките, че нещо много слабичко го даваш, май няма да има коледна тролска надница за имбецили като тебе!
  • 18
    2
    до 1
    Какво викаш?!? Който критикува правителството е путинист?!? Че то като едно време бре, който критикува партията е враг! Мамка ви и пребоядисани комуняги!
  • -10
    1
    Будинов
    До кога ще зомбирате хората с такива изказвания на абсолютен шарлатанин като тази руска подлога
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари