Евгений Кънев: Няма драма с цената на газа

0
Според икономистът Евгений Кънев държавата трябва да вземе свръхпечалбите на "Лукойл" за последните 4-5 месеца
Според икономистът Евгений Кънев държавата трябва да вземе свръхпечалбите на "Лукойл" за последните 4-5 месеца Видео: NOVA

Според икономистa държавата трябва да вземе свръхпечалбите на "Лукойл" за последните 4-5 месеца

"Няма нищо чудно цената на газа да падне. До края на юли не би трябвало да има проблем с доставките на газ. Азерският е само 1/3 от нашите нужди и не е достатъчен. Ако "Булгаргаз" не успее да сключи договор за американски втечнен газ, нищо чудно да стартират нови преговори с "Газпром". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA Евгений Кънев.

Според него браншовете металургия, стъклопроизводство и торове зависят от газа.

"Няма драма с газа, не произвеждаме ток с него. Имаме рекорден износ на индустриалната продукция, което нямаше да се случи при проблем с газа. Проблемът с цените от горивата се съблюдава от КЗК, която е оглавена от майка на депутат от ГЕРБ. Причината да нямаме контрол върху цените, определени от "Лукойл" е свързана с ГЕРБ", коментира той.

По думите му Русия иска да разбие единството в Европа по отношение на санкциите, затова води целенасочена газова политика.

"Европа има нужда от руския газ и Русия експлоатира тази зависимост с цел да принуди Украйна да приеме мир", смята Кънев. И допълва, че газът се купува по пазарна цена, затова ниската цена на нефта не влияе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари