Явор Гечев: Имаме рекордни количества добита дървесина

0
Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти спрямо миналата година, но ще стигнат за битовите нужди, допълни служебният министър
Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти спрямо миналата година, но ще стигнат за битовите нужди, допълни служебният министър Снимка: Mediapool

Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти спрямо миналата година, но ще стигнат за битовите нужди, допълни служебният министър

"Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти спрямо миналата година, което е нормално, имайки предвид, че въглища няма. Но е факт, че имаме рекордни количества добита дървесина. Освен това сме намалили дървата за преработвателната промишленост, за да стигнат за битовите нужди". Това каза на първото заседание на Комисията по земеделието, храните и горите ресорният министър Явор Гечев, който обеща прозрачност, пълна подкрепа и изрази надежда за добра съвместна работа с депутатите.

Той заяви още, че до края на дърводобивния сезон Министерството на земеделието (МЗм) ще изпълни плановете си, предаде БТА. Относно ценообразуването, министър Гечев изтъкна, че то е голям проблем, но от ведомството работят върху създаването на социален фонд, чрез който част от средствата от дърводобива да остават в населените места. Според него това може да се окаже и добра превенция за кражбите.

Като възможен изход на проблема с презапасяването, който усложнява ситуацията, министърът вижда цялостното електронизиране на системата, като изтъкна това като "инструментариума, с който един министър трябва да разполага".

Относно въпрос за спекулации на цените, зам.-министър Валентин Чамбов коментира, че държавните горски стопанства продават на ниски цени, но проблемът идва с поръчките за доставка, тъй като фирмите изпълнители на услугите товарене, разтоварване и транспорт сами определят тарифите, а това не е в юрисдикциите на държавата.

Ализан Яхова от ДПС се поинтересува дали ще има загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), на което служебният министър отговори, че работят това да не се случва. Според него следващите две години ще са рискови по програмата.

Албена Симеонова от "Демократична България" постави въпроса за биологичното производство, което е ключов фактор в бъдещите стратегии на ЕС. До 2030 година се очаква 10 процента от използваната земеделска площ на страната ни да е заета от биопроизводство, а към момента тя е едва 1,6 процента. "Действителността е, че биоземеделците ни са поставени в условия на работа без аналог в друга страна на ЕС", заяви Симеонова. По думите ѝ административната тежест и свръхрегулациите водят до масово отказване - през 2016 година биопроизводителите у нас са били 6964 души, а към днешна дата са се стопили до 4352. 

Според министър Гечев, ако Стратегическият план бъде изпълнен както е заложен, има реален шанс страната ни да успее да се справи с параметрите. По време на заседанието стана ясно, че Планът вече е в Брюксел, но за да влезе в действие от 1 януари 2023 година се налагат законови промени. Затова втора точка в дневния ред беше гласуването на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, внесен от Десислава Танева от "ГЕРБ-СДС".

"С този законопроект делегираме министърът да изпълнява Стратегическия план, защото в хипотезата на липсващ парламент няма да може да се извърши подпомагането на земеделските производители", обясни Танева.

Тъй като и Министерството на земеделието е разработило свой законопроект, ще работи заедно с комисията, за да може в максимално кратък срок двата законопроекта да се обединят, изчистят и да минат през Народното събрание, за да е сигурна земеделската общност, че кампанията за подпомагане за следващата година е гарантирана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари