Търсенето на дърва за огрев е в пъти по-голямо от предходни години

0
Очаква ли се ново поскъпване?
Очаква ли се ново поскъпване?

Търсенето на дърва за огрев е увеличено още от есента на 2021 г.

Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

По думите му според предварителни данни от държавните предприятия средното увеличение на желаещите да закупят дърва за огрев директно от държавните горски и ловни стопанства е около 25-30 процента. В някои населени места - областните и други градове, търсенето е дори няколко пъти по-голямо от предходните години. Заместник-министърът увери, че ръководството на Министерството на земеделието работи активно, за да отговори.

Към края на юли транспортираните дърва за огрев само от държавните гори са общо над 1,5 млн. пространствени кубични метра (874 000 плътни куб. м). Това количество е по-голямо от същия период за последните три години, каза заместник-министърът.

За физически лица продажните цени на дървата за огрев, предлагани от държавните горски и ловни стопанства, са увеличени в отделни стопанства в степен, покриваща тяхната себестойност – всички направени разходи с натрупване.

Държавните структури работят почти без печалба при тези продажби, по ценоразпис. Всяко ново поскъпване на дървата би било свързано единствено с увеличаване на разходите за добива и предлагането им, каза още Валентин Чамбов.

Следва пълният текст на интервюто:

- Какъв е добивът на дърва за огрев в момента, с колко и как планирате да бъде увеличен?

- Ръководството на Министерството на земеделието работи активно, за да осигури дърва за огрев на населението. В тази връзка искам да припомня, че преди дни министърът на земеделието Явор Гечев, на труда и социалната политика Лазар Лазаров и Румяна Петкова, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, подписаха споразумение, с което се гарантира снабдяването за хората, на които е отпусната целева помощ за отопление с твърдо гориво за отоплителен сезон 2022-2023 г.

Към края на юли транспортираните дърва за огрев само от държавните гори са общо над 1,5 млн. пространствени кубични метра (874 000 плътни куб. м). Това количество е по-голямо от същия период за последните три години. Горскостопанските планове на държавните горски и ловни стопанства предвиждат средногодишен добив на 2,4 млн. плътни куб. м от категорията "дърва". До настоящия момент са сключени договори за добив на над 3 млн. плътни куб. м дървесина от категорията "дърва". Държавните горски и ловни стопанства работят интензивно, за да изпълнят горскостопанските планове и да отговорят на нарасналото търсене.

Искам да припомня, че общините също имат възможност да снабдяват населението с дърва за огрев, тъй като общо 158 общини в страната са собственици на гори. Нека не забравяме, че съгласно Закона за горите общините имат задължението да снабдяват населените места с дървесина.

- Отчитате ли по-голямо търсене спрямо минали години, което може да се дължи на ръста на цените на енергоносителите?

- Да, определено търсенето на дърва за огрев е увеличено още от есента на 2021 г. По предварителни данни от държавните предприятия, средното увеличение на желаещите лица да закупят дърва за огрев директно от държавните горски и ловни стопанства е от порядъка на 25-30 процента, но в някои населени места, визираме областните и други градове, търсенето е дори няколко пъти по-голямо от предходните години.

- Има ли недостиг на дървесина на пазара към момента? Каква е причината за проблема, за който алармираха мебелните фирми преди около два месеца?

- През последната година се увеличи не само търсенето на дървата, а и на всички асортименти дървесина, което е свързано най-вече с ръста при търсенето на международните пазари и на цените на продуктите от дървесина - хартия, целулоза, плочи от дървесина, мебели.

Както знаете, ръководството на Министерството на земеделието проведе разговори с големи преработватели, за да ограничат временно изкупуването на дървесина, за да остане тя на пазара, и вече имаме положителен резултат от тези преговори.

- Как се отразява инфлацията на продажните цени на дървесината/дървата за огрев? Очаква ли се ново поскъпване?

- Най-общо казано, инфлацията се отразява върху крайния клиент, който заплаща всички разходи за закупуването на дървесината и доставката й. Цената на транспортните услуги е значително увеличена, както и разходите за добива на дървесината предвид сериозния дефицит на работна ръка в горите.

Продажните цени на дървата за огрев за физически лица за лична употреба, предлагани от държавните горски и ловни стопанства, са увеличени в отделни стопанства в степен, покриваща тяхната себестойност - всички направени разходи с натрупване.

Държавните структури работят почти без печалба при тези продажби, по ценоразпис. Всяко ново поскъпване на дървата би било свързано единствено с увеличаване на разходите за добива и предлагането им.

Що се отнася до строителната дървесина, тя се предлага на състезателни търгове, при които търсенето определя равновесната пазарна цена.

- Какво показват проверките на горските инспектори – повече ли са нарушенията от предишни години?

- Не, липсват категорични данни, които да показват, че нарушенията са се увеличили. Не са особено много и нарушенията в районите, които в предходни години бяха символ на безконтролни посегателства в горите – Разложко, Видинско, Ловешко, Западните Родопи.

- Как се изпълняват залесителните действия тази година?

- Изпълнението на залесяването към полугодието на 2022 г. е сходно на миналогодишното. Важно е да се отбележи, че 50 процента от планираното залесяване за 2022 г. ще се извърши с тополови фиданки, които традиционно се засаждат през последното тримесечие на годината. Делът на залесяването с тополи спрямо общото залесяване в три от шестте предприятия е между 72 и 90 процента.

------

Валентин Чамбов е завършил Лесотехническия университет в София. Защитил е магистратури по горско стопанство и по публична администрация. Член е на Управителния съвет на Съюза на лесовъдите в България.

Започнал е професионалната си кариера като лесничей и старши лесничей в Държавно лесничейство - Гоце Делчев. Ръководил е държавна дърводобивна фирма, а след това десет години до 2013 г. е работил като експерт в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). От 2013 до 2015 г. е бил началник на отдел в Министерството на земеделието и храните и в ИАГ. От 2015 до 2022 г. е бил началник на отдел и директор на дирекция в ИАГ.

Участвал е в изработването на нормативната, стратегическата и административната рамка в горския сектор, включително и на основната част от подзаконовите нормативни актове за горското стопанство в последните 15 години. Бил е участник в множество работни и експертни групи към органите на Европейската комисия в Брюксел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари