Явлението либература вече и в Русе

0
Либературата е поетика, преодоляваща литературните и издателските ограничения
Либературата е поетика, преодоляваща литературните и издателските ограничения

Изложбата "Либература или тоталната литература" ще бъде открита днес в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе, съобщиха от Полския институт в София.

Либература е ново явление на полската и международната литературна сцена, инициирано през 1999 г. от поета и драматург Зенон Файфер и развивано в различни посоки съвместно с Катажина Базарник, въвела либературата в академичния дискурс.

С течение на времето в съвременната полска литература се формира отделно и оригинално течение, радващо се на все по-силен интерес и извън пределите на Полша.

Либературата е поетика, преодоляваща литературните и издателските ограничения, стремяща се към създаването на цялостна творба. Тази творба говори на читателя не само с помощта на думите, но и чрез формата на книгата /лат. liber/,която може да има произволна форма.

Изложбата ще представи най-интересните примери на работи,надхвърлящи в значителна степен читателските навици и разкриващи пред читателя съвършено нов тип четиво.На 9 октомври от 15.00 ч. ще има уъркшоп по колаж под ръководството на Катажина Базарник и Зенон Файфер /на английски език/.

Авторите ще представят и обсъдят заедно с група участници концепцията на Либература, като същевременно ще работят по отделни примери и колажи.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари