Ясен Тодоров: Само една реплика е достатъчна: "Не ни интересува дали е законно или незаконно"

5
Така зам.-директорът на националното следствие коментира изтеклия запис от националния съвет на "Продължаваме промяната"
Така зам.-директорът на националното следствие коментира изтеклия запис от националния съвет на "Продължаваме промяната" Снимка: БНТ

Така зам.-директорът на националното следствие коментира изтеклия запис от националния съвет на "Продължаваме промяната"

"Нямам никаква представа за хода на производството за чекмеджето и кюлчетата, то не е разследвано в НСлС, а както каза главният прокурор, има начин законосъобразността на това постановление да бъде проверена". Това заяви зам.-директорът на националното следствие Ясен Тодоров в "Говори сега" по БНТ.

"Депутатите, които се радват за съдебната реформа, която са извършили вчера, явно някои от тях не знаят какво са гласували. Механизъм за обжалване на постановленията за прекратяване на дела винаги е съществувал".

Конституционният съд ще реши, ако бъде сезиран за механизма, но становището на ВСС, на ВКС, на прокуратурата и на камарата на следователите е отрицателно. Интересно ми е какво ще е становището на съдиите, когато този механизъм влезе в сила, коментира Тодоров.

"На година има около 100 000 постановления за отказ, които сега ще бъдат обжалвани. Т.е. на 100 000 прокурорски произнасяния ще трябва да се произнасят и съдиите".

Според него това е извънредно законодателство, направено за конкретен човек. Посочи още, че чрез него парламентът на практика е касирал избора на нов състав на ВСС и ще трябва да се проведат нови избори и за трите квоти в органа, макар съдиите и прокурорите отдавна да са излъчили своите представители.

"Повече от година парламентът не избира своята квота и вчера направиха нещо потресаващо - вкараха между двете четения една норма, с която касираха избора (...) Вчера имаше наглостта да приеме една норма, според която три месеца след влизане на новия закон в сила, се провеждат нови избори и от професионалната, и от парламентарната квота".

По думите му с така приетото решение, три месеца след обнародването.

"Това е пример за пряка намеса на законодателната в съдебната власт. Законодателната власт си позволява със закон да отменя две съдебни решения, постановени от петчленни съдебни състави".

Записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната" коментира така:

"Само една реплика е достатъчна: "Не ни интересува дали е законно или незаконно".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ...
    Този не спира да бълва бисери. Предният път беше: „Ние тичаме срещу вятъра и ще трябва да го изпреварим...“, а сега: „Това е пример за пряка намеса на законодателната в съдебната власт. Законодателната власт си позволява със закон да отменя две съдебни решения...“. Ами нали това е концепцията на съда, да прилага закона. Някой от законодателната власт да го прати най-накрая тоя да сади домати!
  • 8
    1
    Стефан
    Съдът и прокуратурата у нас просто не им се работи. Точно такъв проблем имаше в Русия. При едно ПТП с убит разследващия реши,че виновен е починалия. Прокурора се съгласи с него, и разследването бе прекратено. Бащата на починалия обжалва това пред Конституционния съд с мотива,че по въпроса за вината има право да определя само съда, а делото дори не е внасяно там. Съдът се съгласи с него. У нас, за разлика от "тоталитарна" Русия всеки по всяко време може да се жалва в Конституционния съд, докато у нас за обикновения човек конституцията е парче хартия без стойност.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари