Японски военен хеликоптер се разби в океана

1
В ход е специална операция за откриване на оцелели - 10 души са в неизвестност
В ход е специална операция за откриване на оцелели - 10 души са в неизвестност

В ход е специална операция за откриване на оцелели - 10 души са в неизвестност

Спасители претърсват водите край Южна Япония за 10 души на борда на японски военен хеликоптер, който очевидно се е разбил вчера, съобщи министърът на отбраната Ясуказу Хамада, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

“Ще продължа да правя всичко възможно, за да събирам информация за щетите и да търся човешки животи”, заяви Хамада, който изглеждаше видимо разстроен.

Генерал Ясунори Моришита, началник на щаба на японските Сухопътни сили за самоотбрана, заяви, че издирвачите са открили в морето нещо, което изглежда е било части от хеликоптера UH-60JA, и продължават да претърсват океана за оцелели.

Ако не бъдат открити такива, катастрофата ще бъде най-смъртоносният инцидент във военната авиация на Япония от 1995 година насам, съобщиха от японското министерство на отбраната.

"Сред изчезналите военнослужещи са двама пилоти, двама механици и шестима пътници, сред които генерал-лейтенант Юичи Сакамото, висш командир", заяви Моришита. Сакамото, командир на 8-а дивизия, е бил новоназначен на поста си от 30 март.

Според Министерството на отбраната хеликоптерът, който е проучвал местния район, е изчезнал вчера в 15:56 часа местно време, след като е изчезнал от радарите край бреговете на остров Мияко в южната японска префектура Окинава. Остров Мияко, съседен на Източнокитайско море, се намира на около 400 км източно от Тайван и е дом на ракетно подразделение.

Патрул е извадил от морето спасителна лодка вчера следобед с надпис „Сухопътни сили за самоотбрана“, според говорител на японската брегова охрана. Рано сутринта днес във водите северно от остров Ирабу, който е свързан с остров Мияко чрез мост, са били извадени рамка на прозорец, врата с надпис “Сухопътни сили за самоотбрана” и лопатка на ротор.

Според производителя Mitsubishi Heavy Industries UH-60JA е многофункционален хеликоптер, базиран на хеликоптерите Black Hawk на американската армия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари