Японски дизайнери планират да създадат плаващ град

0
Dogen City ще е дом на 40 000 души
Dogen City ще е дом на 40 000 души

Dogen City ще е дом на 40 000 души

Японски дизайнери се подготвят за покачването на морското равнище, правейки планове за създаването на огромен плаващ град.

От архитектурното студио N-Ark посочват, че Dogen City ще осигури местообитание за 40 000 души, една четвърт от които ще бъдат негови постоянни жители.

Градът се състои от три основни части - първата е външен пръстен с основните жилищни зони и съоръжения за вода, канализация и енергия. Вътре в пръстена има плаващи сгради, които могат да се движат свободно наоколо, а между тях местните ще се придвижват с лодки.

Междувременно, под повърхността на водата се крие център за данни и съоръжения за медицински изследвания, пише Daily Mail, предаде Darik Business Review.

Външната рамка на града е оформена като корпус на кораб, което ѝ помага да действа като защита срещу цунами, според дизайнерите. Подобно на съвременна интерпретация на Ноевия ковчег, градът ще приема жертви на природни бедствия и климатични бежанци.

Съоръженията, разпръснати из него, включват стадион, плаващи паркове, гробища, места за молитва и „жилищни хотели“. Описван като „медицински морски град“, Dogen City ще предлага „здравни грижи и медицински туризъм“.

Пресни зеленчуци ще се отглеждат чрез земеделски метод, който включва използването на морска вода. С обиколка от 4 километра, планът е жителите да могат да стигнат до всяка точка на града в рамките на един час.

N-Ark понастоящем предвижда да завърши проекта до 2030 г. Дизайнерите все още не са предоставили информация за бюджета или местоположението му.

Това не е първата концепция за плаващо селище, влязла в новините през тази година - през февруари беше представен проект на екологично плаващо населено място, което би трябвало да приютява до 50 000 души, в случай че глобалното затопляне доведе до масови наводнения.

Той е дело на международен екип от архитекти и дизайнери, ръководен от италианската фирма Luca Curci Architects и базираната в Обединеното кралство Tim Fu Design.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари