Япония изстреля първия си модул за изследване на Луната

0
Успешно кацане на земния спътник ще направи Токио едва петата страна с подобно постижение
Успешно кацане на земния спътник ще направи Токио едва петата страна с подобно постижение Видео: NOVA

Успешно кацане на земния спътник ще направи Токио едва петата страна с подобно постижение

Япония изстреля тази сутрин първия си модул за изследване на Луната от космодрума "Танегашима" в югозападната част на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА. Изстрелването от японския остров Танегашима бе отлагано няколко пъти поради лоши метеорологични условия.

Ракетата носи лунен спускаем апарат, наречен SLIM, който е разработен от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА), за да тества технологии за прецизно кацане на лунната повърхност.

Успешното кацане на Луната ще направи Япония едва петата страна, която някога е имала подобно постижение. На 23 август космически апарат на Индия кацна успешно на Луната, след като подобен опит на Русия се провали. Преди това САЩ, бившият Съветски съюз и Китай бяха единствените държави, които успяха да изпратят успешно свои космически апарати на Луната.

Япония планира модулът SLIM да навлезе в лунната орбита около три-четири месеца след днешното изстрелване. Очаква се той да достигне до лунната повърхност след четири до шест месеца.

Данните, събрани от Япония за Луната, ще бъдат използвани като част от ръководената от САЩ лунна програма "Артемис" (Артемида). Тя има за цел в крайна сметка да изпрати пилотирана мисия на Луната до 2025 г. и да постигне напредък в лунните изследвания. Дългосрочната цел е изследването на Марс от хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари