Японец отглежда уасаби в казанлъшко село

6
Такеши Шимазаки превърна казанлъшкото село Средногорово в дом на растение, чиято родина е далечна Япония
Такеши Шимазаки превърна казанлъшкото село Средногорово в дом на растение, чиято родина е далечна Япония Снимка: България Днес

Такеши Шимазаки превърна казанлъшкото село Средногорово в дом на растение, чиято родина е далечна Япония

Японец сади и отглежда уасаби у нас! Такеши Шимазаки превърна казанлъшкото село Средногорово в дом на едно нетипично за нашите географски ширини растение, чиято родина е далечна Япония. Уасабито е много популярно сред азиатците. От неговото стъбло се прави люта зелена паста, която се използва като подправка към японските специалитети. В България традиционно го познаваме от менютата със суши. Така нареченото зелено злато вирее много добре у нас благодарение на усърдните грижи на стопанина и добрите климатични условия в селцето, разкрива България Днес.

"Розовата долина се слави с такива климатични условия, които позволяват да се отглеждат разнообразни неща. На друго място в България трудно биха вирели. Всички в селото бяхме учудени, тъй като растението не е типично за нашите ширини, но нямахме съмнение, че ще се захване. Такеши си донесе семена от Япония и си прави всичко сам. Малко хора биха се захванали с подобно нещо", коментира пред вестника Илиян Илиев, кмет на селото.

Такеши идва за първи път в България пред повече от 20 години. Ароматните български рози веднага привличат вниманието му и го омагьосват. Така японецът започва да идва почти всяка година у нас. Маслодайните растения толкова много му харесват, че Шимазаки ги пренася в родния си град Ямагата и започва да ги популяризира сред сънародниците си.

"Реших, че мога да донеса нещо и аз от родината си в България. Спрях се на растението уасаби. Говорих с моят учител и той се съгласи да ми помогне със съвети", споделя Такеши.

Така чужденецът се договаря с българско семейство да му предостъпят розов масив и да започне да отглежда екзотичното растение у нас. Зимният период чужденецът се прибира в родината си и оставя продукцията си да бъде наглеждана от свои приятели. Напролет се завръща отново у нас и продължава да влага цялата си любов в реколтата си. Към момента Такеши има много малко производство, но се надява това скоро да се промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари