Янко Янев: В ядрената енергетика е заключена националната сигурност на България за следващите 20 години

2
Президентът Радев не защитава Русия, а българския национален интерес, заяви професор Янко Янев
Президентът Радев не защитава Русия, а българския национален интерес, заяви професор Янко Янев

Президентът Радев не защитава Русия, а българския национален интерес, заяви професор Янко Янев

"В ядрената енергетика е заключена националната сигурност на България за следващите 20 години". Това заяви проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и единственият българин в Международната академия за ядрена енергетика. Той е автор е на повече от 150 научни публикации, член е на Американското ядрено дружество и на Европейското ядрено дружество.

„АЕЦ „Козлодуй“ винаги е бил обект на интерес от гледна точка на определени практики. Няма да ги наричам корупционни, но преброите колко пъти е бил сменян директора на централата за последните десет години. Или нямаме мениджъри и това е опасно, или там играят други интереси. Това е най-големият наш енергиен обект. АЕЦ „Козлодуй“ борави с много сериозни суми, закупува и ядрено гориво. Очевиден е интересът да се партнира на този голям енергиен обект. Нещата не са толкова прости“.

Професорът каза в предаването „12+3“ на БНР, че няма конкретен отговор защо в списъка със санкционирани по „Магнитски“ присъстват директори на АЕЦ „Козлодуй“.

Ние сме сред 30-те държави, които имат достъп до ядрена технология.

"Не мога да кажа, че Русия корумпира ядрената ни енергетика", заяви професорът.

„Ние работим 45 години с тях и сме получили този тип ядрена технология. Това е нещо, което се опитваме днес да разрушим по чисто политически причини. Политиците нарочват Русия и се опитват да прекъснат всички връзки-с генералния конструктор, с проектантите на атомната централа, с доставчиците на резервни части и с всички интелектуални и научно-технически връзки. Това граничи с опит да се разруши безопасността на централата. Трябва ли да наложим санкции и да не взимаме резервни части от Русия?“

"Не защитавам Русия и руската ядрена технология", посочи той.

„Защитавам България. Не съм путинист. Трябва да знаем при какви условия можем да експлоатираме АЕЦ „Козлодуй“ безопасно. Това са 40% от електричеството на България. Представете си, ако те изчезнат, защото нямаме някаква резервна част. Несериозно е“.

"Президентът Радев направи нещо важно и правилно - каза в Брюксел, че трябва да поддържаме централата си", смята професор Янев.

„Радев не защитава Русия, а българския национален интерес - така, както Орбан защитава унгарския интерес. Ние сме такава малка част от интересите на Русия ,че ако не ни доставят гориво и резервни части, само ние ще страдаме. Смешно е, че интересът на Путин е доставката на гориво“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    развеселен
    Гледам 4 и 5 са задали неудобни въпроси за някои. Що така бе мимета и да се пита ли вече не може?!? А, демократчетата ми те!
  • 1
    6
    русенец
    На 2 не му обръщайте внимание. Той е за доктор. Мисловния процес не му е силна страна. Иначе щеше да се сети, че във Виена не се работи току така; без значение дали си завършил в Харков или в Занзибар.
  • -1
    5
    озадачен
    някой помни ли от 12-та година до сега колко договора за нашия аец ими подписани с уестингхауз и имали поне един изпълнен?!?
  • -2
    4
    до 2
    написал си пълни глупости, даже нямам намерение да те опровергавам. когато стигнеш нивото на янев, можеш и оценка да му даваш. и като се бараш Иксперт можеш ли да кажеш последните 10 години колко реактора е сложил уестингхауз например, кой е последния му започнат проект, кога е започнал и и на какво дередже е в момента?!? а лицензирано ли е ядреното му гориво от нашите органи?!?
  • 5
    3
    До 1
    Zтанко,поинтерисувай се за кпд на руското гориво и кпд на френското гориво,сравни цифрите,загърби любовта си към и Русия и бъди обективен, ако наистина обичаш България по вече от Русия..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари