Яденица е петата унищожена зона от мрежата НАТУРА 2000

0

Сдружение РК „Балканка” алармира всички компетентни институции и медии – СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА ПЕТАТА УНИЩОЖЕНА ЗОНА ОТ МРЕЖАТА НАТУРА 2000, СВЪРЗАНА С РЕКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, САМО ЗА ПОСЛЕДНАТА 1 ГОДИНА !

Поводът е все по-задълбочаващият се проблем – унищожаване на крайречни гори под претекст борбата с риска от наводнения.

С действията си и по-скоро бездействията на институциите продължава унищожението на защитените зони от мрежата Натура 2000 в България!  И това се случва с разрешение от областните управители, но в нарушение на законите на страната, като резултатите са увеличаване на риска от наводнения, увреждане на важни за опазване местообитания съгласно Директивата за местообитанията 92/43/ЕО, заличаване уникалността на природната среда.

Въпреки изпратен от нас сигнал още края на ноември 2017 г . за извършвана сеч под претекст за прочистване на речното корито по река Яденица, свързано с риска от наводнения, направената впоследствие проверка от Басейнова дирекция за управление на водите – Източно-Беломорски район (БДУВ-ИБР) показва, че са констатирали нарушението, но не са предприели ефективни действие за прекратяването му. От писмо на БДИБР с Изх.№ КД-03-87/28.12.2017 г. изпратено до нас става ясно, че фирмата изпълнител няма разрешително за ползване на повърхностен воден обект издадено от БДИБР изисквано съгласно чл. 46, ал.1 от Закона за водите. И нищо съществено не е последвало, защото реката е напълно съсипана - има огромно количество пънове на изрязани дървета, а коритото е напълно задръстено с изрязаните им клони.

На 25.12.2017 г. при извършена от нас проверка в района на Община Белово се натъкнахме на поредното брутално престъпление срещу природата и срещу сигурността на населените места и хората по поречието на река Яденица, постигнато чрез така нареченото "почистване" на коритото на реката. Всъщност е постигнато почистване на коритото от местообитание 91Е0*, като са изрязани множество живи, здрави и прави елши, а окастрените клони и изрязаните млади дървета са хвърлени в коритото на реката напречно, за да го задръстват по-качествено. 

В тази връзка от Сдружение „Балканка” сме информирали всички институции, както и областни управител на Пазарджик следното:

1. Извършеното със заповед на Областния Управител на Пазарджик по коритото на река Яденица "почистване" представлява тежко нарушение на закона за водите, въпреки че преди около месец и половина изрично Ви уведомихме относно изискванията на закона по този въпрос.

2. Освен това е направен опит за унищожаване на най-ценното речно местообитание - 91Е0* - Алувиални гори с Alnus glutinosa и Fraxinus excelsior (Alno-Pandion, Alnion incanae, Salicion albae), заради което е определена Защитена зона Яденица по едноименната река. Нарушени са ЗБР, ЗООС и Директивата за хабитати на ЕС.

3. Местообитанието е изключително ценно, защото елшите укрепват речните брегове с кореновата си система. Това е най-сигурното укрепване при наводнения от високи води.

4. Когато ги няма елшите, всяко следващо наводнение ще срине бреговете и ще натрупа наносите от пясък, камъни и чакъл на най-неподходящото и тясно място по протежение на реката и ще я задръсти.

5. Натрупаните клони в коритото на реката са още по опасни - всяко наводнение ще ги отнесе до първия мост и ще го събори, после до следващия, после до моста в Големо Белово, после в Белово....

6. И понеже вече настъпи зимата, нарочно хвърлените напречно на реката млади дървета и клони ще бъдат обледенени и няма да могат да се извадят до пролетта.

ОБЕЩАВАМЕ, че ще бъдат предприети реципрочни действия за наказване на нарушители и прекратяване на тази незаконна практика!

Напомняме, че досега сме запознали Главна Дирекция – Околна среда към Европейската комисия за унищожението на ЧЕТИРИ ЗЗ Натура 2000 в България само за последната 1 година, в резултат работата на изградени и пуснати в експлоатация мВЕЦ. Унищожаването на ценни крайречни гори в изключително големи размери по протежение на река Яденица, около която е обявена и ЗЗ Яденица, е грубо нарушение на Директивата за опазване на местообитанията на ЕС. Това е ПЕТАТА унищожена зона свързана с реките на България само за последната 1 година!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари