Взрив на газ от цистерни отиграха аварийни екипи в Русе

0
Ситуацията, разиграна от екипите, бе свързана с промишлена авария при извършване на товаро-разтоварна дейност на жп цистерни с пропан-бутан
Ситуацията, разиграна от екипите, бе свързана с промишлена авария при извършване на товаро-разтоварна дейност на жп цистерни с пропан-бутан Снимка: БГНЕС

Взрив на газ от жп цистерни в Дунавска индустриална зона „Тегра“ в непосредствена близост до град Мартен бе темата на общинското учение за аварийни ситуации и бедствия, което се разигра днес в Русе, предаде БГНЕС.

Мястото бе пласментно-снабдителната база на „Лукойл“, а от съображения за сигурност журналисти не бяха допуснати до мястото на „инцидента“.

Ситуацията, разиграна от екипите, бе свързана с промишлена авария при извършване на товаро-разтоварна дейност на жп цистерни с пропан-бутан. Скъсва се гъвкава връзка, която свързва цистерната с резервоарите на разтоварището, и започва изтичане на втечнен газ. Отчита се концентрация на газ над допустимото и се подава звуков и светлинен сигнал за опасност.

Вследствие на това има разлив от 50 метра и огромен газов облак, който се взривява. Пострадали са четирима работници, които са с тежки наранявания, обгазяване и обгаряния. В резултат на взривната вълна има скъсани тръбопроводи, преобърнати две жп цистерни с пропан-бутан на съседния коловоз, има опасност и от вторичен взрив, наред с пламъците. Разрушен е склад за зърно и има видими щети по два резервоара за втечнен природен газ, както и разрушена производствена сграда. Пострадали са общо 20 работници.

За да се справят с бедствието, са изпратени няколко екипа на пожарната, линейки, екипи на БЧК, както и екип на Гражданска защита. Полицията е затворила пътя Русе-Силистра, а хората от съседния град Мартен са евакуирани към съседните села Николово и Сандрово.

Учението продължи до обед, след като бе направен анализ от резултатите.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари