Взети са ДНК проби от майките на загиналите свещеници

2
Няма никаква яснота кога ще бъдат освободени телата тримата духовници
Няма никаква яснота кога ще бъдат освободени телата тримата духовници

Игуменът Антоний и йеродякон Софроний, които загинаха в катастрофата на 4 май край Разград, ще бъдат погребани в Басарбовския скален манастир.

Това съобщи пред „Монитор” Русенският митрополит Наум. Той каза, че ще говори в понеделник със съпругата на третата жертва в жестокия инцидент - свещеникът Венелин Петков, за да разбере какви са намеренията на семейството.

Опелото на двамата монаси със сигурност ще бъде в манастирската църква, която бе открита през есента на м.г. „Те постъпиха по собствено желание в манастира, работиха с цялата си душа за него, така че редно е да бъдат положени в Светата обител”, обясни Наум.

Той няма никаква яснота кога ще бъдат освободени телата на тримата свещенници, затова ще поиска в понеделник среща с наблюдаващия прокурор по разследването.

Знам, че са взели ДНК проби от майките на двамата монаси за сравнение, правят се експертизи, с впечатление съм, че разследващите няма да са готови в близките дни”, уточни митрополитът. Той каза, че шокът от загубата на тримата свещеници е голям, а Басарбовската света обител е осиротяла без хората, които са се грижили с толкова любов за нея.

Назначен е временно изпълняващ длъжността игумен на манастира. Това е отец Алеко от църквата „Свети Николай” в Русе. Помагат му отец Василий и една жена, която и преди е работела в скалната обител.

Телата на тримата свещеници бяха намерени в катастрофиралия автомобил изгорени до неузнаваемост. Духовниците се връщали с форда на Венелин Петков от погребение в Поморие на свой състудент от Богословския факултет. По първоначални данни причината за трагедията е движение с висока скорост.

Водачът не могъл да овладее автомобила, излетял от пътя, преминал през предпазната мантинела и се забил в дърво, след което избухнал пожар.

Архимандрит Антоний служи в Басарбовския манастир от 2010 г., след като е ръкоположен от тогавашния Русенски митрополит Неофит, сега Патриарх на Българската православна църква. Игумен става четири години по-късно.

Йеродякон Софроний постъпва в Светата обител през есента на 2014 г.

Отец Венелин е станал свещеник в село Нисово преди около година. Той оставя съпруга и осемгодишно момченце.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари