Вземете мерки срещу грипа!

0
Възможно ли е последствията от прекаран грип да се провокират от лека настинка след известно време – няколко месеца или дори година?
Възможно ли е последствията от прекаран грип да се провокират от лека настинка след известно време – няколко месеца или дори година? Видео: TVN

Много често вирусите на грипа предизвикват усложнения на базата на хронични възпаления, които човек носи в организма си. Най-много са те в ухото, в сливиците, в синусната система и околоносните кухини в носа. Вирусната инфекция може да предизвика усложнения в гърлото и сливиците, които иначе рядко биха настъпили. Дори студена вода или газирана напитка при хората с чувствително гърло предизвикват болка и неразположение.

Затова вирусният агент в сезона на грипа трябва да се посреща не като нещо банално, а с необходимото внимание и сериозност, с достатъчно по обем и продължителност лечение и адекватност на терапията. Все още има поражения, причинени от грипния вирус, които са фатални и необратими. За това и навременното и адекватно диагностициране и лечение от специалист е не само препоръчително, но задължително.

Тлеещият хроничен процес в сливиците може да доведе до повишаване на температурата в следобедите, временен дискомфорт, намален жизнен тонус и нежелание за работа. Грипът може да предизвика упорити гнойни ангини, които да доведат до тежки усложнения в целия организъм.

Ако вирусът засегне структури в областта на синусите, където хроничният синузит години наред не е диагностициран, инфекцията предизвиква сериозни усложнения в посока не само на синусите. Не по-малки са пораженията и в ушите, където вирусът атакува в няколко посоки. Едната е към епителите на органите, най-вече кухината на средното и вътрешното ухо, където вирусът преминава по кръвен път.

В първия етап на засягане има една фаза, в която клетките са в състояние на обратимост на поразяването им, ако се започне навременно интензивно лечение от специалист. Иначе може да се стигне до различни степени на оглушаване. Другата насоченост на грипните вируси е към стените на кръвоносните съдове и разрушаването им, като в резултат се появява кръвотечение от сливиците, от гърлото, от ухото – т. нар. хемероидичен процес в средното ухо.

Когато се появят усложнения след прекаран грипен вирус, противотемпературните средства, витамините, общоукрепващите медикаменти и т. н. не са достатъчни, а се налага много сериозно антибиотично лечение, достатъчно по широкоспектърност и по продължителност на въздействие, за да могат да се проследят всички последствия.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника „Св. Параскева“

Източник: bgsever.info
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари