Инфекционист: Очакваме 4 типа грип

1
За тях са приготвени ваксините, обясни проф. Георги Попов
За тях са приготвени ваксините, обясни проф. Георги Попов Снимка: Кадър от Nova

"Легионерската болест е тежко заболяване, нужно е адекватно лечение", каза проф. Попов

Вирусите имат строга сезонност. Сега са на затихване летните вируси, тепърва започват и есенно-зимните вируси. Риновирусът е най-честата причина за това, което наричаме простуда. Наред е грипният вирус, както и целогодишно циркулиращите вируси, за които няма сезонност. Очакваме 4 типа грип и за тях са приготвени ваксините, които да им противостоят.

Това заяви в предаването „Пулс” на NOVA NEWS инфекционистът проф. Георги Попов.

Запитан за често срещаните случаи на разстройство и повръщане, той каза, че това най-вероятно са ентеровируси.

При част от заболелите те протичат с изразен симптом „уста, ръка, крак” - с обриви по устата, които не винаги се виждат, с изразен обрив по дланите и стъпалата. Най-честите случаи бяха при болни, завръщащи се от море в Турция. Сега го виждам при малки деца и често се бърка със скарлатина. Да бъдем внимателни”, призова Попов.

По думите му в КОВИД – ерата, грипът отиде малко настрана. „Ковид не допусна да има други респираторни вируси, през 2021 г. имаше една закъсняла грипна вълна. Преди грипът се разрастваше по Коледа и Нова година, когато нашите близки идваха от чужбина. Преди, когато имаше военнослужещи, много тежко около Коледа боледуваха. После грипът се изнесе към края на януари, миналата година – март-април. Възможно е с тази хубава есен да бъде вълната от грип в средата, края на февруари - март”, каза инфекционистът.

Ако хората решат да се ваксинират, трябва да са здрави, да нямат болно гърло или друг симптом, уточни проф. Георги Попов.

За първия случай на Легионерска болест, той каза, че тя е бактериално заболяване, класическото схващане е, че се предава от климатици, душове, водопроводна система. За пръв път за годината е изолирана тази болест, тя често се среща, но не се оценява. Това е тежко заболяване, нужно е адекватно лечение. Конвенционалните антибиотици не помагат, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари