Взаимните фондове са с отрицателна доходност

0
Най-ниската отчетена доходност за последните 12 месеца от такъв фонд е минус 19,8%
Най-ниската отчетена доходност за последните 12 месеца от такъв фонд е минус 19,8%

Отрицателна доходност постигнаха повечето взаимни фондове в България, в които граждани и фирми инвестират свободните си пари.

Тези фондове влагат набраните от клиентите им средства основно в акции и облигации както на борсата у нас, така и на международните пазари. Заради спада на акциите на Българската фондова борса и пониженията на борсите по света повечето взаимни фондове имат отрицателна годишна доходност. Най-ниската отчетена доходност за последните 12 месеца от такъв фонд е минус 19,8%. Но има и няколко фонда с много добри резултати и доходност близо до, или дори малко над 5%, пише вестник Труд.

Основният борсов индекс SOFIX през 2018 г. се понижи с 12,25% и в последния работен ден на декември достигна 594,46 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от февруари 2017 г. насам. Като почти през цялата изминала година трендът на движение беше надолу.

Данните за борсата доближават резултата от търговията през 2015 г., когато SOFIX се понижи с 11,72%. През 2016 г. и 2017 г. борсата постигна впечатляващи резултати с ръст на основния индекс съответно с 27,23% и 15,52%. През миналата година обаче негативните тенденции на борсата се завърнаха. За цялата 2018 г. оборотът на борсата беше 552 млн. лв., реализиран в над 54 хил. сделки. Това е спад в оборотът с близо 22% спрямо 2017 г.

Движението на борсата през последните години потвърди всеизвестната истина, че инвестициите в акции са рискови – може да донесат сериозна печалба, но и загубите може да са големи. Спадът на родната борса не се различава много от резултатите на повечето борси по света. Водещите индекси на американските фондови пазари отчетоха най-лошата си година от финансовата криза през 2008 г. насам. Изминалата година беше белязана от силни колебания, породени от търговската война между САЩ и Китай и несигурността около Brexit. Американският промишлен индекс Dow Jones Industrial падна през 2018 г. с 5,63%. По-широкият индекс S&P 500 се понижи с 6,24%, като това е най-голямата му годишна загуба от финансовата криза. Основният индекс DAX на фондовата борса във Франкфурт се понижи с 19%, а японският Nikkei падна с 12%. Основният френски борсов индекс CAC 40 се понижи за година с близо 12%, а британският FTSE 100 падна с около 13%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари