Най-големият суверенен фонд в света почти няма доходност

0
Въпреки че активите му са 1 трилион долара, е постигнал само 1,8% доходност
Въпреки че активите му са 1 трилион долара, е постигнал само 1,8% доходност

Норвежкият суверенен фонд, който понастоящем е най-големият в света с активи за близо 1 трилион долара, не успява да достигне прогнозираната доходност за второто тримесечие на годината, информира CNBC.

От Norges Bank, която управлява фонда, съобщиха, че доходността до 30 юни възлиза на 1.8%, или 19.8 млрд. долара. Това е с 0.2% по-ниско от целта, която бе поставена от министерството на финансите на страната.

Инвестициите в акции са генерирали 2.7% от доходността, вложенията в недвижими имоти – нови 1.9 на сто, но облигациите и държавните ценни книжа понижиха представянето на фонда.

Най-добре от инвестициите в акции се представиха компании, като Amazon, Apple и Royal Dutch Shell.

Акциите на компаниите от Северна Америка и Европа имаха положително влияние върху резултатите на фонда за второто тримесечие, въпреки нарастващите притеснения от търговската война между САЩ и Китай“, заяви главният изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management Тронд Гранд.

Инвестициите в европейски облигации генерираха загуба от 2.2%, докато вложенията в японски облигации регистрираха спад от 1% за периода. Тези загуби бяха компенсирани от доходността от 3.1%, реализирана от щатските държавни облигации.

Към 30 юни активите на фонда се равняват на 8.337 млрд. крони, или 988.4 млрд. долара, като от тях 66.8% са инвестирани в акции, 2.6 на сто в имоти и 30.6 на сто във финансови инструменти с фиксиран доход.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари