Вулканите и ураганите стават дестинации за етични пари

0
Дълг, който застрахова от природни бедствия като урагани, земетресения и пандемии, придобива все по-голяма популярност сред инвеститорите
Дълг, който застрахова от природни бедствия като урагани, земетресения и пандемии, придобива все по-голяма популярност сред инвеститорите Снимка: Getty - Contributor

Дълг, който застрахова от природни бедствия като урагани, земетресения и пандемии, придобива все по-голяма популярност сред инвеститорите

Облигациите, обвързани с катаклизми, са приветствани като следващата дестинация за социално отговорно инвестиране, пише Bloomberg.

Такъв дълг, който застрахова от природни бедствия като урагани, земетресения и пандемии, придобива все по-голяма популярност сред инвеститорите, които държат да покажат етичните си качества.

Привържениците на тези активи обясняват, че предоставят хуманитарна помощ и разпределят разходите за защита.

Те все още са нишова част от процъфтяващия глобален пазар за социален дълг, който финансира проекти за подпомагане на обществото чрез разпространение на нови видове активи. Рекордните продажби на социален дълг на Европейския съюз помогнаха етичните облигации да представляват повече от една на всеки пет сделки с облигации в региона през тази година.

Надеждното извънредно финансиране при бедствия е много важен инструмент за обществото“, каза Джоана Сирока, старши застраховател и директор Нови пазари в Fermat Capital Management в Лондон. По думите ѝ се вижда нарастване на запитванията от крайни инвеститори, които искат да разберат какво означава ESG в свързаните със застраховането ценни книжа през последната година.

До момента издаването на катастрофични облигации възлиза на 36,3 милиарда долара, показват данни, събрани от Bloomberg. Това е капка в морето на етичния пазар на дългове на стойност над 2 трилиона долара. И все пак потенциалът за инвестиции нараства, тъй като нетните активи на екологичните, социалните и управленските фондове в Европа са скочили с 37% през миналата година до 1,2 трилиона евро (1,4 трилиона долара), докато активите на конвенционалните фондове са нараснали под 5%, сочи доклад на Европейския фонд и Асоциация за управление на активи.

Обикновено популярни сред търсещите по-висока доходност катастрофичните облигации сега попадат в основното търсене за ESG инвестиции. В първи по рода си ход датският Червен кръст миналата седмица продаде облигации на стойност 3 милиона долара, за да осигури специална застраховка срещу вулканични изригвания.

Подготовката за извънредни ситуации е не само ясен ангажимент да се помогне, но и доказва впечатляващо, че капиталовият пазар може да изпълни своята социална отговорност чрез CAT облигации (катасрофични облигации)“, каза Нико Ришман, съосновател на Plenum Investments, закупил вулканичната облигация.

Дейвид Хаудън, главен изпълнителен директор на Howden Group Holdings, който посредничи при сделката, я нарече „хуманитарна услуга“ и заяви, че използването на структурата на облигациите в други области ще бъде „от полза за света“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари