Втори опит за старт на делото за убийството на Станка Марангозова

1
Четирима души са дадени на военен съд
Четирима души са дадени на военен съд Снимка: defakto.bg

Четирима души са дадени на военен съд

Подполковникът от Националната служба за охрана Борис Иванов и върнатият чрез Интерпол Иво Масларов са предадени на съд от военна прокуратура за разстрела на бизнес дамата Станка Марангозова в София. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение. Те са обвинени като подбудители и помагачи, а заедно с тях като пряк извършител отива на съд Петър Костов.

Обвинителният акт е вкаран в Софийски военен съд. Това е втори опит за начало на това дело, след като преди година и осем месеца военние съдии го върнаха на държавното обвинение заради множество пропуски. Тогава и Масларов още не беше върнат от Интерпол, припомня в. “Сега”.

Според прокуратурата сега са събрани 100 тома материали и доказателства, че на 10 октомври 2019 г. в гр. София извършителят на престъплението е проследил жертвата до блок в кв. „Младост“ и стрелял от мотоциклет, прикривайки оръжието с букет от изкуствени рози. 46-годишната бизнесдама Станка Марангозова беше застреляна в главата с три куршума, докато говори по телефона в колата си. Трупът й бе открит от мъжа, с когото живеела на семейни начала,

Националната служба за охрана (НСО) не охранява главния прокурор вече втори месец. Оказа се, че Гешев се е отказал от услугите на НСО още на 28 април 2020 година, а не преди две седмици, както първоначално съобщи БНТ.

Тя е била следена близо месец, като е бил използван и тракер за определяне на местонахождението й. Мотоциклетът е открит във водоем край софийското село Чепинци на 20 май 2020 г.

След убийството обвиняемият Иво Масларов напусна пределите на страната и се е укри от органите на досъдебното производство първо в Конфедерация Швейцария, а по-късно във Федерална Република Германия, разказва още прокуратурата. В изпълнение на издадената от Военно-окръжна прокуратура-София Европейска заповед за арест местонахождението му е установено и на 05.10.2022 г. е екстрадиран у нас. Според Масларов той сам се е предал на полицията в метрото в Берлин.

Германия върна у нас обвинения от прокуратурата като поръчител на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова Иво Масларов. Той беше издирван с червена бюлетина от Интерпол.

В хода на разследването е извършен следствен експеримент и множество експертизи - съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Софийският военен съд да насрочи заседание за разглеждане на делото.

Действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана е ръководил организирана престъпна група за поръчкови убийства, разпространение на наркотици и изнудвания. Тя е действала от януари 2019 г. до май 2020 г.

Заради това убийство, тогавашният главен прокурор Иван Гешев се отказа от услугите на НСО на 28 април 2020 г. Той стигнал до решението след разследването на убийството на Станка Марангозова и събраните доказателства, че организатор на изпълнението на мократа поръчка е действащ служител на НСО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари