Втората най-гореща година в историята е донесла загуби от 210 милиарда долара

0
Ефектите на глобалното затопляне могат да доведат до още по-тежки катаклизми в бъдеще
Ефектите на глобалното затопляне могат да доведат до още по-тежки катаклизми в бъдеще

Втората най-гореща година в историята беше съпътствана от бури, пожари и наводнения, отнели живота на над 8000 души

Щетите, нанесени от бедствията, са стрували общо 210 милиарда долара, според доклад на презастрахователната компания Munich Re, цитиран от Bloomberg.

Все още не са готови окончателните изчисления на застрахователните компании, които ще покажат къде се нарежда 2020 година в класацията на най-тежките бедствия, но със сигурност щетите са по-сериозни от тези през 2019 година. Тогава общата им стойност бе 166 милиарда долара, припомнят от компанията.

"Загубите в резултат на природни катаклизми бяха доста по-големи от предходната година. В много от секторите рекордните стойности определено дават повод за притеснение, независимо дали говорим за пожари, урагани или други бедствия", казва Торстен Йеворек, който е член на управляващия борд на компанията.

Шест от най-опустошителните природни бедствия, от финансова гледна точка, тази година са регистрирани в Съединените щати. Сред тях са бурите в Средния запад, рекордния брой на ураганите и тропическите бури и пожарите в Калифорния. Общата стойност на нанесените от тях щети възлиза на 95 милиарда долара, като от тях изплатените застрахователни обезщетения са в размер на 67 милиарда долара, по данни на Munich Re

Средната температура на Земята през 2020 година беше само с 0.01 градуса по Целзий под рекорда, поставен през 2016 година. Експертите на презастрахователното дружество са на мнение, че ефектите на глобалното затопляне могат да доведат до още по-тежки катаклизми в бъдеще.

През 2020 година най-тежкото единично бедствие е било наводнението в Китай през юни 2020 година. Директните загуби, предизвикани от него, възлизат на 17 милиарда долара, като само 2% от тях са били застраховани.

В световен мащаб около 60% от загубите, нанесени от природните стихии през 2020 година, не са били застраховани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари