Всяка десета играчка у нас е опасна за малчуганите

0
Бебешки люлки душат децата, задавят се с ципове от дрехи
Бебешки люлки душат децата, задавят се с ципове от дрехи Снимка: Ройтерс

Запалки винтоверти и топки палят пожари

Детската люлка може да се окаже изключително опасна за децата ни. Ако размерите ѝ не са направени според регулациите, главата на детето може да попадне между стената на леглото и самото креватче и така да го удуши в съня му. Всъщност през миналата година един от най-честите сигнали за опасни стоки е именно за детски легла, тип „люлки“, показа справка на „Монитор“ в системата на Европейската комисия (ЕК) за сигнали и противодействие срещу опасни нехранителни стоки в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Друг често срещан продукт, срещу който са подавани сигнали за възможни рискове, са детските дрешки и обувки.

Така например един от сигналите е за малки обувки, тип пантофки с мъниста, панделки и други украшения по тях. В доклада е записано, че „малките декоративни елементи лесно могат да бъдат премахнати, а детето може да ги пъхне в устата си и да се задави“. Подобна е и ситуацията с детски спален чувал, чийто цип също лесно може да се откачи и детето да го глътне, с което да се задави. Дори една плюшена играчка може да се окаже опасна за детето не заради друго, а заради прикачения към нея етикет. Според ЕК той лесно може да се откъсне, като по този начин ще се формулира малка частица, която детето да глътне и да се задави.

Справка на „Монитор“ в регистъра на компанията за проверка и сертифициране SGS, обединяващ данните на няколко онлайн платформи на редица европейски, американски, канадски и австралийски институции, показа, че именно детските стоки са тези, които най-често са нотифицирани. Още първият сигнал от България през тази година, датиращ от февруари, е за бебешко боди, а следващите отново са за детски рокли, спални чували, люлки, суитчери и други подобни. Най-често причината да се изпрати нотификация за тях е наличието на малки декоративни елементи, които лесно могат да паднат и детето да се задави с тях. При суитчерите и спортните екипи пък оплакването е заради наличието на връзки в горната част на дрехата, които могат да задушат малчуганите. Регистърът за опасни стоки на Комисията за защита на потребителите (КЗП) също е изпъстрен с най-различни детски дрехи. Един от тях е детски комплект за деца до 3 години, състоящ се от блуза с къс ръкав и клин. По блузата има множество залепени малки камъчета, които лесно могат да паднат и да се отделят на малки части, опасни за децата. В регистъра може да се намерят и запалки с необичайни форми, като например винтоверт, отхапана ябълка или топка за билярд. Необичайният външен вид прави запалката привлекателна за деца и съответно така се създава риск от пожар.

Всъщност статистиките на Еврокомисията показват, че сигналите за дрехи са продължаваща тенденция от 2020 г. През миналата година най-често се нотифицират именно стоки от групата „Дрехи, текстил и модни аксесоари“, която държи дял от 20% за нотификации. След тях са моторните превозни средства с 15 на сто, а трети са играчките с дял от 13%. Най-често причините, поради които се нотифицират тези стоки, са риск от нараняване (36%), от задушаване (27%) и от вредни химикали (11%). И все пак положението в страната ни е далеч по-добро спрямо това на други страни - членки на ЕС. Данните на Еврокомисията за 2020 г. показват, че сигналите за опасни продукти на пазара у нас са едва 40, като така се продължава низходящата тенденция от последните няколко години. За сравнение през 2019 г. сигналите са 62, а от 2018 г. назад са по над 100 за година. В други страни пък тези сигнали са в диапазона 200-400 за цялата година.

От друга страна, през 2021 г. няма нито една опасна стока, която да идва от България. В 47 от случаите стоките идват от Китай, 11 от Германия, а 7 от Япония. По един случай има и от Виетнам, Дания, Швеция, Индия, Израел, Мароко, Бразилия, Австрия и други. За сравнение през 2020 г. от България са дошли 9 опасни стоки. Лидер миналата година остава Китай с над 1000 опасни стоки, както и Германия, която е с близо 200 такива опасни продукта.

Четири от пет гумени играчки с опасен химикал

70 на сто от пробите на изпитани в лаборатории детски стоки не отговарят на изискванията, показват данни на ЕК. Само при изследваните балони, бои за рисуване с пръсти и гумени играчки в 80 на сто от случаите има нитрозамини. Това означава, че всеки четири от пет стоки в тази група са опасни за малчуганите, тъй като съдържат канцерогенни химични съединения. На изискванията за безопасност пък отговарят едва 20% от стоките в горепосочената група.

Всички изпитани продукти са проверени в акредитирани лаборатории в държавите - членки на ЕС, като е бил извършен преглед за нитрозамини в детските играчки, безопасност на домашно оборудване за игри на открито, бебешки легла тип гнездо, бебешки кошчета, спални чували, кабели, малки кухненски готварски уреди и детски седалки за автомобил. Според общите резултати от изпитванията на 686 проби от продукти в седемте категории

355 от 507-те изпитани продукта не отговарят на поне едно от изискванията, посочени в плановете за изпитване. От тях 30 продукта са оценени като представляващи сериозен риск, 47 - с висок риск, 26 - със среден риск, и 148 - с нисък риск.

ЕК СЪВЕТВА: Четете маркировката и етикетите

Етикетите и книжките с инструкции винаги съдържат важна информация за това как правилно да се използват продуктите. Потребителите трябва внимателно да прочетат предупрежденията и да следват дадените инструкции, особено когато използват продукти, които лесно се нагряват, например малки кухненски уреди за нагряване или продукти за сглобяване, като детски легла и други. За това предупреждават в един от своите доклади експертите от Европейската комисия.

Те съветват при открити нередности потребителите веднага да се обръщат към съответните органи в страната (у нас това е КЗП – б.а.). Друга препоръка е клиентите да се запознават с възможностите за връщане на стоката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари