Всички работници напускат русенската корабостроителница

3
Работниците ще съдят предприятието
Работниците ще съдят предприятието Видео: БНТ

Работниците от русенската корабостроителница ще съдят предприятието, защото вече пети месец не са получавали заплати, тъй като заводът е обявен в несъстоятелност.

Всички 90 служители до края на седмицата ще напуснат работа. Трудовите им книжки вече са оформени, след като администрацията на предприятието беше разпечатана по настояване на Инспекцията по труда. Днес потърпевшите потърсиха помощ от омбудсмана Мая Манолова, предава БНТ.

Частен съдебен изпълнител затвори корабостроителницата в началото на годината заради неизплатен дълг от 30 милиона лева към фалиралата КТБ. Оттогава работниците, някои от които са над 50-годишни, са принудени да живеят с пенсиите на възрастните си родители, други са потънали в дългове. Добрата новина е, че вече могат официално да напуснат, тъй като до момента документите им бяха под ключ.

Юлия Йорданова – маркетинг мениджър
„Повечето от тях ще отидат на борсата, за да получават обезщетение."
"Вие какво ще правите?"
Юлия Йорданова – маркетинг мениджър
"Търся си работа.”

От омбудсмана Мая Манолова служителите поискаха съдействие да получат заплатите си, които са над половин милион лева. Готови са и за съдебна битка.

Христо Йорданов - председател на синдикалната организация на корабостроителницата
„Искаме да се придвижи по-бързо делото за несъстоятелност на предприятието, да видим на светло кои са акционерите.”

Ако обаче в тримесечен срок производството не започне, работниците няма да получат и дължимите им 1200 лева обезщетение, които по закон се полагат при фалит на предприятия.

Мая Манолова – омбудсман на Република България
„Това са несъвършенствата в законодателството, които трябва да бъдат пипнати. Предлагам срокът да бъде удължен на една година, както и предприятия да не се обявяват в несъстоятелност, докато не са се разплатили със служителите си.”

Омбудсманът се ангажира да сезира прокуратурата по казуса с русенската корабостроителница, която е едно от 20-те предприятия в страната, които дължат пари на работниците си.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари