Всички италианци стават ... българи!

0
Причината е евтините регистрация и застраховки на коли в България
Причината е евтините регистрация и застраховки на коли в България

Bлекачи с десетки коли от цяла Европа пристигат в Неапол, откъдето чрез посредник се изпращат за регистрация и застраховане в България.

Така всеки западен автомобилист пести стотици, дори хиляди евро на година. Това разкри в свой репортаж италианското тв предаване “Стриша ла Нотиция” (“бащата” на българското “Господари на ефира”), пише "24 часа".

Че много италианци застраховат колите си в България, отдавна вече не е новост на Ботуша. Програмата на Канале чинкуе на Берлускони обаче разкри нова схема, чрез която неаполитанци ръководят, без да се крият, механизма за регистрация в България.

Пратеникът на предаването в Неапол Лука Абете показа в репортажа си как из града е възможно да се видят дори табели с надписи “Регистрация на коли и мотори в България. Застраховки на ниски цени”.

Според репортажа неаполитански посредник се ангажира да транспортира колата в България, да ѝ сложи български номер и по този начин да я избави от необходимостта да плаща скъпи такси и застраховки в Италия.

Интервюиран от Абете мъж определя цената на цялата услуга на 1300 евро за първата година и на 200 евро за всяка следваща година. По този механизъм схемата работела без проблеми от 2008 г.

За сравнение - една кола в Неапол плаща между 1200 и 1500 евро, но понякога и 2000 евро годишна застраховка. Неапол е известен с най-скъпите си застраховки в Италия заради високия процент кражби на коли в града.

Според интервюирания от предаването посредник в Неапол пристигали камиони с натоварени коли от Германия, Австрия и други страни, които също се възползвали от услугите му.

Процедурата била легална, твърди той. Единственото незаконно нещо в случая било, че той нямал собствен офис в Италия. Чрез този механизъм обаче шофьорите се възползвали от пропуск в италианския закон.

На страницата си във фейсбук Лука Абете коментира:

“Автомобилната застраховка е скъпа? Всички стават българи... Един метод на границата на легалността, но определено изгоден и все по-разпространен, който се възползва от пробойна в италианското законодателство, което иначе е много внимателно, когато трябва да тормози с такси нашите автомобилисти.”

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари