Всички екзекутирани в Бангладеш са чужденци

0
Сред убитите има 9 италианци и 7 японци
Сред убитите има 9 италианци и 7 японци

Всички 20 души, които бяха убити при нападение на заведение в столицата на Бангладеш - Дака, са били чужденци, повечето от Италия и Япония, съобщи армейски офицер, предава AFP, цитирана от БЛИЦ.

Всички от 20-те заложници, които бяха убити са били чужденци“, заяви лейтенант Шахаб Удин. „Повечето от тях са италианци или японци“, заяви той без да дава повече информация. По-рано беше съобщено, че шестима похитители са били ликвидирани по време нахлуването на полицията в заведението в събота сутринта. Двама полицейски служители бяха убити при престрелка в началото на атаката в петък вечерта.
 
Рим потвърди, че деветима граждани на Италия са сред убитите при атаката в ресторант в столицата на Бангладеш, при която бяха взети заложници, предава AFP. Съдбата на още един италианец е в неизвестност след нападението, поясни външният министър на средиземноморската държава Паоло Джентилони. Сред загиналите са петима жени и четирима мъже. Десетият италианец също е бил в заведението по време на атаката, но името му не фигурира в списъка на 20-те загинали.
 
Италианският текстилен предприемач Джани Боскети, който от четвърт век живее в Бангладеш, каза, че в ресторанта е имало цяла маса, заета от италианци.
 
Той самият успял да се скрие, когато нахлули терористите. По това време той бил излязъл в градината на заведението и когато видял какво се случва вътре, се скрил зад едно дърво. После успял да напусне градината и се обадил в италианското посолство в Бангладеш, за да разкаже какво се е случило.
 
Националният отбор на Италия ще излезе с траурни ленти в четвъртфиналния мач срещу Германия на Евро 2016 в памет на убитите италиански граждани при нападението на ислямисти срещу ресторант в Дака тази нощ. "Часове преди този важен мач ние научихме трагичните новини за смъртта на италиански граждани в Бангладеш", се казва в изявление на италианската футболна федерация.
 
Седем граждани на Япония са сред убитите при терористичното нападение в столицата на Бангладеш тази нощ. Това потвърди говорител на правителството в Токио, съобщава вестник The Asahi Shimbun.  В атаката в Дака са загинали петима мъже и две жени. Те са сред осмината японци, които са се хранели в нападнатия от екстремисти ресторант. Мъж, който е бил прострелян, е спасен и е настанен за лечение в болница.
 
Също стана известно, че сред убитите в ресторанта има и трима американски студенти.
 
Столицата на азиатската държава остава блокирана, след като беше разтърсена от терористично нападение, за което пое отговорност близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, предава Voice of America. Властите наложиха засилени мерки за сигурност след 11-часовата операция срещу екстремистите.
 
Повечето от жертвите бяха съсечени и техните убийци изпращаха снимки от касапницата, която разтърси Дака. Силите за сигурност успяха да освободят най-малко 13 от държаните заложници. При операцията са загинали и най-малко двама полицейски служители.
 
Министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина Вазед обяви двудневен национален траур в страната във връзка с кръвопролитието в столицата Дака, съобщи Ройтерс. В обръщение по телевизията тя потвърди решимостта на държавата да се бори с терористичната заплаха.  

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари