Всеки полицай с камера на ревера

0
Граничарите по летищата, сухоземната и морската граница ще бъдат оборудвани бодикамери на униформите
Граничарите по летищата, сухоземната и морската граница ще бъдат оборудвани бодикамери на униформите

Граничарите по летищата, сухоземната и морската граница ще бъдат оборудвани с т.нар. бодикамери на униформите като колегите си от Пътна полиция, става ясно от обществена поръчка на МВР.

Тя е обявена на 22 март - 2 дни след скандала с граничните полицаи на аерогара София, които пропуснаха пътници без проверка. Оборудването обаче е планирано отдавна като мярка против корупцията по границата, пише 24 часа.

300 камери ще купи МВР за служителите на браздата. Те ще си ги предават, когато застъпват на смяна. Цената е половин милион лева с ДДС, а парите са от безвъзмездната финансова помощ за справяне с миграционния натиск. След приключване на смяната записите ще бъдат експортирани към сървър и шефовете им ще ги преглеждат. Така всяко действие на служителите ще се документира и случаи като този на летище София ще бъдат прекратени.

Освен картина устройствата ще записват и звук, пише в изискванията на МВР. Резолюцията ще е с най-високо качество - 1920x1080 пиксела.

Фирмата, с която ще се сключи договор, трябва да предложи и 2 варианта за брошка, на която бодикамерата да бъде закрепена. Тя трябва да снима на тъмно. Най-много - 70 камери, са предвидени за Гранична полиция в Елхово, която отговаря за българо-турската граница. На българо-сръбската ще има 65 устройства. Толкова ще са и на летищата: в София - 30, по 15 във Варна и Бургас и 5 в Пловдив. Министър Валентин Радев заяви, че се изясняват всички версии за скандала с непроверените 42-ма пътници в самолет от Франция. Сред 13-те отстранени служители има и двама шефове на летището.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари