Всеки пети лекар у нас е пенсионер

1
Над половината от медиците ни са на възраст над 55 години
Над половината от медиците ни са на възраст над 55 години Видео: NOVA

Над половината от медиците ни са на възраст над 55 години

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години, а всеки пети е пенсионер. Това сочат данните на Националния статистически институт. Има населени места, където за хиляди пациенти се грижат едва по един-двама медици на по 80 години. Такива лекари има и в болничните отделения.

В хасковска област има 112 лични лекари, от които всеки четвърти е пенсионер. Все пак има надежда - в болницата в Хасково през последните години все повече млади лекари идват да специализират и към момента тези на възраст до 35 години са 56 от общо 166 лекари в лечебното заведение.

Срещаме се с д-р Делчо Каравасилев, който е на 78 години и все още е основният стълб на неврохирургията в хасковската болница.

Отдавна мина времето, в което трябваше да се пенсионирам, но няма хора”, споделя специалистът, цитиран от NOVA.

Д-р Димитър Ангелов е в отделението от една година. Засега смята да остане тук след специализацията си.

Тук ми харесва, има благоприятни условия, самата работи ми харесва”, споделя мъжът.

Според доайена на неврохирургията в Хасково вариант да има повече млади лекари като д-р Ангелов е те да бъдат задължени да остават в болницата след специализацията.

В МБАЛ - Хасково няма подобни условия за младите лекари. Според ръководството ѝ това е така, защото "насила хубост не става". Опитват се да им осигурят и достатъчно високи доходи. Минималната лекарска заплата е 2 000 лева.

И ако в областните болници все пак има млади лекари, в общинските това не се случва, а общопрактикуващите лекари извън големите населени места са масово в пенсионна възраст.

Според лекарската колегия причината за това да няма млади джипита е най-вече в натоварването в професията. Но за да се задържи лекар в малко населено място отговорността трябва да е споделена между държавата и местната власт.

Местните власти трябва да бъдат по-активни в малките населени места”, смята д-р Николай Колев - зам.-председател на РЛК - Хасково и член на УС на БЛС.

Пациентите обаче все пак са оптимисти, че ще има кой да ни лекува и в следващите години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари