Всеки ден в България умира по един човек от хепатит

1
Не случайно наричат болестта "тихия убиец"
Не случайно наричат болестта "тихия убиец" Видео: NOVA

Това заяви проф. Красимир Антонов

1,1 млн. души в света ежедневно умират от вирусен хепатит В и С. В България от тези видове хепатит умира по един пациент на ден. Към 87 000 души в страната ни са с хепатит С и около 250-300 000 души са с хепатит В. Това заяви председателят на Дружеството по гастроентерология проф. Красимир Антонов, цитиран от NOVA.

По думите му е нужно в България да лекуваме около 5000 пациенти ежегодно, но за м.г. медицинска помощ са получили само 641 пациенти, уточни медикът от столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Според статистиката, всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит, без да подозира за това. Не случайно го наричат "тихия убиец" .

„Целта ни е 90% диагностика на хората в България, които са заразени и смъртността да спадне с 65%”, поясни д-р Антонов.

Приоритетните цели са да се обхванат рисковите групи, хората в затвора, каза медикът. Той уточни, че бременните жени трябва да се изследват за хепатит В и С. Коварното на тези инфекции е, че човек нито го боли, нито го сърби и затова не би отишъл на лекар. Всеки български гражданин, навършил 40 или 60 г. подлежи на безплатно изследване за хепатит В и С. Имаме национален скрининг, уточни проф. Антонов.

През 2021 г. беше приета национална програма за превенция на вирусните хепатити. „Борбата с вирусните хепатити е отдавна. Въвеждането на ваксинацията за новородени през 1992-93-та година е началото на битката с вирусните хепатити”, каза проф. Красимир Антонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Аз...
    Във вчерашната статия бяха 4 души на ден _ днес един. На коя статия да вярваме ? https://www.dunavmost.com/novini/chetirima-dushi-s-hepatit-umirat-vseki-den-u-nas
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари