Все повече случаи на откраднати пароли за профили в социалните мрежи

0
Хакери крадат фейсбук профили и молят приятели на жертвата да му преведат пари
Хакери крадат фейсбук профили и молят приятели на жертвата да му преведат пари

Хакери крадат фейсбук профили и молят приятели на жертвата да му преведат пари

Един по-различен тип кибер измама набира скорост в интернет. Хакери крадат фейсбук профили и молят приятели на жертвата да му преведат пари. Жертви на тази схема вече има, предава БНТ.

Добър приятел или познат, чийто профил е хакнат, но ние не знаем, ни моли да го подкрепим в конкурс или да дадем гласа си за някаква кауза. Единственото желание на хакера е да се доверим и да го отворим. Оттам нататък е лесно за него. Хакнат профил успява да убеди няколко души да му преведат пари. Все пак има как да се предпазим от подобни измами.

"Искаш ли да помогнеш с един глас, понеже събираме против евтаназията на една болна животинка и ни трябват още 40 гласа. Сега ще ти пратя анкетата, тя е във фейсбук, става бързо".

Как така, натискайки този линк, отваряйки го, ми крадат профила?

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност: Линкът започва SOS.com.globo и така нататък.

Което звучи прекрасно - помагаме на кампания.

Любомир Тулев: Именно! Това се опитва да направи хакерът, който стои отсреща. Да изманипулира жертвата да си мисли, че тя посещава Sos.com като линк. Отива на страница, която изглежда като Фейсбук, абсолютно по същия начин изглеждаща и тя е приканена да си подаде потребителското име и паролата. Жертвата тук действа още с тази умисъл "Да, аз трябва да се впиша в моя профил, за да харесам въпросната страница". Само че това, което жертвата не осъзнава е, че вече си е предоставила потребителското име и паролата си".

Оттук нататък, ако потребителят не е защитил профила си, той вече не е негов. На хакера е. И той започва да пише на най-близките приятели на жертвата.

Христина Георгиева: Получих съобщение от моя много близка приятелка и колега, че има нужда да и се плати една сметка:

"Трябва ми някой свободен да отскочи да ми внесе един платежен код, че не мога да мръдна в момента. Към 21 часа ще платя двойно, ако трябва. На кого ли не писах вече..."

Христина Георгиева: "Много хора, сред които има адвокати, има инженери, има университетски преподаватели. Всички ние имаме изключително доверие. Тя има много добра репутация и на преподавател, и на приятел. На нас ни се пише в тона, в който ние си общуваме стандартно с нея. С умалителни, с определени изрази, които сме ползвали в комуникацията ни. Явно човекът си е направил труда да проследи с всеки един потребител в какъв тон се води комуникацията във времето и подходи персонално към всеки от нас.

6 души превеждат сума от около 100 лева. Оказва се, че парите отиват за захранване на профил за хазартни игри. Измамата работи. Но не и ако видим сигналната лампа:

Любомир Тулев: Много често тези линкове трябва да сме внимателни, да погледнем не отпред-назад какво пише, а отзад-напред. Защо? Гледайте това, което е най-накрая. От последната точка напред, защото по този начин можем да сме убедени къде точно ще отидем.

Каква е възможността ГДБОП например да реагира и да открие човека, който е автор на този линк?

Любомир Тулев: Не, не е трудно проследимо. В интернет казваме, че винаги остават следи.

Към момента няма информация хакерът да е хванат. И в този час може би мами добри приятели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Стефан
    Още едно доказателство за вредата от т.н. "социални" мрежи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари