Все повече русенци се жалват в съда от данъчните и такса смет

0
Все повече русенци се жалват в съда от данъчните и такса смет
Снимка: Бряг

Увеличава се броят на делата, които се водят в Административния съд в Русе срещу издадените наказателни постановления от НАП и срещу такса битови отпадъци, съобщи председателят на съда Елга Цонева, предава БГНЕС.

През изминалата 2013 година са били гледани 158 дела относно наказанията, наложени на данъчните, свързани главно с неподаване в срок на данъчни декларации. Делата по Закона за местните данъци и такси са свързани пък с недоволството на гражданите от размера на такса смет, от принципа на определянето й, както и от качеството на предлаганата услуга. Според жалващите се тя не отговаря на парите, които се събират за битовите отпадъци.

Като тенденция се наблюдава и увеличаване на делата срещу телекомуникационните оператори, главно за неспазване на условието за запазване и прехвърляне на номер от един оператор към друг. В тази сфера са и най-големите по размер санкции, наложени от Административния съд. Един от операторите е санкциониран с 60 000 лева, 50 000 лева и няколко пъти по 5000 лева. Друг има наложена санкция от 30 000 лева и няколко по 5000 лева. Парична санкция от 20 000 лева е получил и работодател, възпрепятствал контролните органи от Инспекцията по труда.

Съдът отчете и нарастването на делата в още две области – по Закона за достъп до обществена информация и по Закона за устройство на територията във връзка с незаконни строежи.

Общо през 2013 година Административният съд в Русе е разгледал 1346 дела, което е повече в сравнение с предходната година. 81,5% от решенията са потвърдени от Върховния административен съд, каза още Елга Цонева.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари