Все по-неясно става трябва ли депутатите да носят маски или не

0
Министърът на здравеопазването им направи забележка
Министърът на здравеопазването им направи забележка Снимка: БГНЕС / архив

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов направи забележка на депутатите, че са без маски след като само преди около седмица е изпратен отговор до парламентарната група на "БСП за България", от който се разбира че народните представители могат да бъдат без предпазни средства.

"Какъв разум и загриженост проявяваме в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство. Това е изключително важен елемент, с който ние даваме пример на всички онези, които ни гледат по телевизията", каза проф. Костадин Ангелов като част от отговор на депутата Георги Михайлов (БСП) в рамките на т. нар. парламентарен контрол, в рамките на който министри отговарят на предварително поставени въпроси на народните представители, пише Дневник.

Обществено място ли е парламентът

В същото време обаче от отговор до други депутати от опозицията на 16 септември, цитиран от вестник "Сега", става известно, че народните представители могат да бъдат без маски в Народното събрание, защото то не е нито обществено място, нито е свободно достъпно. В текста до Георги Свиленски и Росен Миланов министърът на здравеопазването пише, че според действаща заповед носенето на маски е задължително покриването на носа и устата на закрити обществени места. В правилата са изброени и редица конкретни примери: "транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административните учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, храмове, манастири, музеи и др."

В отделен пасаж изрично се посочва, че "обществени места" са такива, "които са свободно достъпни и/или са предназначени за обществено ползване". Примерите, че сградата на Народното събрание, не е обществено достъпна не липсват: достъпът до бившия партиен дом за журналисти се осъществява със специална акредитация. Те от своя страна са ограничени да се срещат и разговарят с депутати още от началото на COVID епидемията. По повод опита на активисти на "Системата ни убива" да се срещат с народни представители, а в последствие и да се барикадират в сградата на бившия партиен дом, председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) обяви, че като мярка срещу разпространението на коронавируса външни посетители в парламента не се допускат.

Още предистория за маските и депутатите

Въпросът, дали депутатите трябва да носят маски по време на заседанията или не е отворен още по времето на предшественика на проф. Костадин Ангелов, който до скоро беше Кирил Ананиев (сега той е министър на финансите - бел. авт.). В края на юни той заяви, че "обществено място не е такова, на което има контролируем достъп". Като пример Ананиев тогава посочи, в този смисъл сградата на Министерския съвет не е обществено място, защото в нея влизат само определен кръг хора, и не е укоримо някой от тях да сваля предпазното средство, когато докладва.

Макар че и предишната сграда на Народното събрание е с контролиран достъп, тогава Кирил Ананиев заяви, че средата там е рискова заради малката дистанция между седалките и е основателно да се налагат глоби за неносене на маски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари