Време ли е да слагаме летните гуми?

1
Защо да не карате в топло време със зимни вместо летни гуми
Защо да не карате в топло време със зимни вместо летни гуми

Шофьорите могат да попаднат в капан, ако прибързат със смяната

Да сменяме или да не сменяме зимните гуми с летни? Дори и при прогноза за трайно затопляне - не бързайте, за да не попаднете в неочакван капан, предупреждават експертите.

Не забравяйте обаче, че и най-добрите зимни гуми се износват бързо при температури над +7°c, защото се нагряват прекомерно и затрудняват спирането и на суха, и на мокра пътна настилка.

Когато температурите се вдигнат над 7 градуса е желателно гумите вече да се сменят. Когато карата със зимни те се износват лесно. Пролетните и есенните периоди са силно дъждовни. Лятната гума е направена да отвежда водата и да не се получава аквапланинг.

Защо да не карате в топло време със зимни вместо летни гуми

Не забравяйте, че и най-добрите зимни гуми се износват бързо, ако се използват при над +7°C, защото се нагряват прекомерно. Освен това при такива високи температури те са по-малко ефикасни при спиране и на суха, и на мокра пътна настилка. Това е, защото намалява тяхното сцепление и ефективност заради наличието на повече и по-дълбоки ламели, сравнено с каналите на лятната. Именно затова е от огромно значение за вашата безопасност да знаете точно кога се сменят зимните гуми с летни 2021 година. Пък и за да не ги износвате твърде бързо. Не искате по-рано във времето да се налага да правите паричен разход за нов комплект, нали?

Как се проверява грайфер на гума за минимална дълбочина

Що се отнася до това как се проверява грайфер на гума, ето и нашите бързи съвети. Първо вижте индикаторите за износване на протектора, вградени в каналите на гумите. Ако гумата се е износила до нивото на тези малки хоризонтални ленти, равномерно разположени по периферията, сте достигнали минималната дълбочина 1,6 мм. Съветваме ви обаче да пристъпите към смяна още при дълбочина от 4 мм, каквато изисква законът.

С дълбокомери за гуми можете да измерите още по-точно. Видовете са много и различни: от цифрови уреди до ламинирани карти с цветни показатели. Поставете дълбокомера върху канала на гумата и ще знаете колко сте близо до минималната дълбочина. С монета от 1 лев също можете да проверите. Ако нейната жълта част докрай потъне в шарките в средата на гумите, минимумът от 1,6 мм е наличен. Ако пък цифрата 1 се скрие до началото на основата си в грайфера, още по-добре. Тогава покрива дори изискваната законово за България дълбочина от 4 мм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Провинциалист
    Аз карам с всесезонни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари