Вредни ли са печените чушки?

0
В последно време традиционният чушкопек е изместен от печенето с горелка
В последно време традиционният чушкопек е изместен от печенето с горелка

Подготовката на зимнина е в традициите на нашата национална кухня и на т.нар. балканска диета. Печенето е процес, при който благодарение на високата температура и бързото запичане на повърхностния слой на чушките се запазват почти всички сокове и хранителни вещества, пише framar.bg.
 

В последно време традиционният чушкопек е изместен от печенето с горелка - един много лесен начин за обработка на големи количества от зеленчука. Крият ли опасност газовете, които се образуват при печенето? Практически не.
 

Печенето с горелка позволява достигане на температура 250-270 градуса. Чушките се опичат бързо и се поставят в захлупен съд. Така се улеснява обелването на кожата. Това пък предотвратява възможността да мислим за канцерогенно действие от печенето с горелка.
  Печените чушки традиционно намират място на нашата трапеза. Подходящи са и за напълно здрави, и за нуждаещи се от диетични режими.
  През XVI век е започнало отглеждането на чушки на Балканския полуостров. Те са с дебела месеста плодова част, която съдържа нежна целулоза. Богати са на разнообразни полезни биологично активни вещества - витамини, антиоксиданти, минерални соли, органични киселини, фенолни съединения.

  При печенето се унищожава практически голямото количество на витамин С. Чушките обаче са много богати на бета-каротин - провитамин А (480 милиграма на 100 грама червени чушки!). Те съдържат и веществото капсантин, което е диуретично, намалява мастите в кръвта, стимулира дихателната дейност и апетита, действа съдоукрепващо.

Чушките съдържат и витамин Р (цитрин). Унгарски учени посочиха, че той въздейства върху пропускливостта на кръвоносните съдове и възпрепятства ранната атеросклероза. Чушките съдържат 150 - 200 милиграма от витамина на 100 грама. Те са богати на антиоксидантите флавоноли и флавони (лутеолин и апигенин) - с по-високо съдържание в зелената, отколкото в червената капия.

Печените червени чушки заемат важно място при приготвянето на лютеницата, която ни доставя веществото ликопен. То е известно със своето действие против атеросклерозата и рака. Затова за лютеницата се говори като за антиоксидантна бомба.
  Доц. Светослав Ханджиев, диетолог, член на европейската академия на науките по хранене 

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари