Вредна ли е чешмяната вода за кожата и косата?

0
Има някои доказателства, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят на кожата и на косата
Има някои доказателства, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят на кожата и на косата

Има някои доказателства, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят на кожата и на косата

В някои градове чешмяната вода може да съдържа минерали, окислители, калций, магнезий, силициев диоксид и желязо, които могат да оставят остатъци върху кожата и косата, като премахват естествените мазнини и причиняват натрупване, сухота и дразнене. Но като цяло е по-вероятно да имате проблеми, ако живеете някъде, където водата е твърда, което означава, че нивата на калций или магнезий са високи, пише Актуално.

Твърдата вода може да бъде проблем за кожата, защото оставя след себе си разтворени минерали, които могат да причинят дразнене. Тя може и да взаимодейства с почистващия препарат или сапун, създавайки филм, който компрометира кожната бариера и пречи на производството на масла. Най-често срещаният кожен проблем, причинен от тази реакция, е сухота или ксероза. Известно е също, че твърдата вода влошава кожни заболявания като акне, псориазис и екзема, но ако нямате суха кожа или някой от тези проблеми, тогава чешмяната вода не би трябвало да е проблем.

Относно косата нещата стоят по-подобен начин. Минералите в твърдата вода могат да повлияят на естествените мазнини върху косата и скалпа, което може да я направи суха, чуплива и по-податлива на накъсване. И ако боядисвате косата си, трябва да внимавате не само за твърда вода. Част от водата идва през медни тръби, които могат да оставят следи от метала, които с течение на времето оказват влияние върху цвета на косата.

Чешмяната вода може също да съдържа хлорамини или хлор. Някои водоснабдителни системи използват тези химикали за дезинфекция на водата си и ако нивата са достатъчно високи, те могат да притъпят или премахнат цвета на косата или дори да го променят изцяло. Така че, ако имате сух скалп, суха или боядисана коса, определено тествайте водата си за хлор и метали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    СОЦиопат
    Вредна е, пълна с хлор, изсушава кожата и води до атопичен дерматит. Трябва качествена дерматологична козметика и всичко е ок. Фолклорните разкази на този под мен се отнасят за доста далечно минало. Действителността е друга, кожните проблеми са най-бързо прогресиращите заболявания в момента, които до голяма степен се дължат на качеството на водата.
  • 5
    1
    Josh
    Какви ги говорите. Хората, които досега са живяли и ние все още ползваме такава вода, не съм чувал и видял да има такъв проблем. То за учените всичко е възмножно. Животните са вредни (защото изпускат емисии), чешмяната вода е вредна, ковид излезе - за една година направиха ваксина, дрън дрън.. Ако става въпрос всичко е вредно - пакетирани храни, зеленчуците и плодовете по магазините, тестените храни, фаст фуда и т.н.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари