Вреден ли е Великден за здравето?

0
Основните рискове за здравето ни около Великден са свързани с яйцата
Основните рискове за здравето ни около Великден са свързани с яйцата

Може ли Великден да застраши здравето ни и какви рискове крие?

Вижте кои са великденските рискове за здравето, за които забравяме покрай цялата празнична еуфория.

Основните рискове за здравето ни около Великден са свързани с яйцата, които купуваме, боядисваме и после хапваме. Какви яйца да купуваме, как да съхраняваме и защо срокът на годност на яйцата се съкращава след като се сварят.

Какви яйца да купуваме?

Винаги купувайте яйца, за които сте сигурни, че са държани в хладилник. Проверете внимателно срока на годност, защото е възможно в магазина да се опитат да ви „пробутат“ стари яйца. Понякога, когато пазаруваме в големи количества, сме склонни да забравяме да проверим срока на годност и това може да ни изиграе лоша шега. Проверете добре яйцата, които купувате. Те не бива да са пукнати. Яйцето може да се зарази или напълни с бактерии през подобни пукнатини в черупката.

Приберете яйцата в хладилника възможно най-скоро след като сте ги купили. Съхранявайте ги в хладилника, преди да ги боядисате

Твърдо сварени вместо рохки

Когато говорим за великденски яйца, препоръчваме ви да ги направите твърдо сварени, тъй като те са по-подходящи за продължителните великденски празници. Рохко сварените яйца се препоръчват за консумация в най-кратък срок.

Винаги се случва поне няколко яйца да се спукат, докато ги варите. Това не бива да ви притеснява, те все още са подходящи за ядене. Можете лесно да ги прибавите към всяка пролетна салата. Не е препоръчително обаче да ги боядисвате и след това да ги ядете.

Дръжте варените яйца в хладилник

В процеса на варене яйцата губят външния си защитен слой, който ги предпазва от бактерии. Веднъж сварени, яйцата са по-податливи на бактерии. Затова винаги мийте ръцете си, преди да започнете да белите яйцата.

Също така е препоръчително да съхранявате варените яйца в хладилника, за да ги предпазите от разваляне особено при необичайно високите пролетни температури тази година.

Великденските яйца и срок на годност след варенето

Желателно е да изядете великденските яйца в рамките на седмица след като сте ги сварили (и това при положение, че сте ги съхранявали в хладилника)

Източник: Rozali.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари