Връзват минималната заплата с инфлацията

1
Минималното възнаграждение ще стане 460 лева от настоящите 420 от 1 януари и идеята е да не бъде преразглеждано в посока надолу
Минималното възнаграждение ще стане 460 лева от настоящите 420 от 1 януари и идеята е да не бъде преразглеждано в посока надолу

Изчисляването на минималната заплата ще бъде вързано с инфлацията и производителността.

Такива законови поправки предвиждат от социалното ведомство, стана ясно от думите на министър Зорница Русинова пред БНР. Промяната в начина на определяне на минималните възнаграждения е заради ратифицирането на конвенция 131 на Международната организация на труда, което ще гарантира балансиране и предвидимост в ръста им, посочи тя.

По думите на Русинова законовите промени са част от 3-годишната бюджетна програма на кабинета. Русинова обясни, че конвенцията, която предстои да бъде ратифицирана, изисква отделните страни да отчитат, доколкото е възможно, две групи фактори – социалните и икономическите. Досега механизмът за изчисляване на минималните заплати не беше обвързан с конкретен показател, а размерът й се определяше от държавата след обсъждания с бизнеса и синдикалните организации.

Минималното възнаграждение ще стане 460 лева от настоящите 420 от 1 януари и идеята е да не бъде преразглеждано в посока надолу, посочи социалният министър. В същото време допълни, че няма как доходите у нас да се повишават като с магическа пръчка от една година за следващата и да се обърне тенденцията да сме най-бедната страна в Европа. "Чрез устойчивата политика на финансова стабилност има показатели, които водят до траен ръст на икономическата активност, и на хората и повишаването на доходите”, каза още Русинова. Предвижда се и на всеки 6 месеца работодателите, синдикатите и местните власти да подготвят прогнози за нуждите от работници.

Заложено е 2,4% увеличение на пенсията от юли следващата година, предвижда се и увеличаване на средния осигурителен доход, но това са параметри, които все още предстои да бъдат доуточнени, напомни министърът. Русинова бе категорична, че таванът на пенсиите няма да пада , но пенсионната реформа предвижда повишаване на осигурителните вноски с един пункт.

Повече средства ще получават и семействата на деца с увреждания. „За децата с над 90% увреждания се предвиждат 930 лв. месечно, а сумата няма да зависи от доходите на семейство. За децата със степен над 50 до 70% е 350 лв., а между 70 и 90% - 450 лв.”, обясни тя. Ранното завръщане на майките на пазара на труда също ще се стимулира, като ако майката се върне на работа в първата година след раждането, тя ще получава освен заплатата си и 50% от майчинството.

„Има и стремеж да бъдат мотивирани работодателите да изграждат кътове за отдих и детски градини там, където хората се трудят”, поясни Русинова. До края на годината трябва да са готови законодателните промени, свързани с ТЕЛК-овете. Целта е по-адекватно да бъдат оценявани възможностите на хората с увреждания и шансовете им за завръщане на пазара на труда, а не отнемане на права.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари