Връщат студентите присъствено по решение на ректорите

0
В момента в аудиториите се провеждат единствено практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
В момента в аудиториите се провеждат единствено практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти Снимка: БГНЕС / Архив

Бъдещите висшисти били настроени за почивка и искат да приключат годината онлайн

Присъствените занятия на студентите във всички висши училища ще бъдат възстановени при първа възможност, като предстои да бъде издадена заповед от здравния министър. Това обяви просветният министър проф. Николай Денков, цитиран от Монитор. Той уточни, че в заповедта ще бъде дадена възможност ректорите да решават сами как да организират занятията на място.

Съветът на ректорите настоява ръководствата на висшите училища да имат право сами да вземат решение за организацията на присъственото обучение още в края на миналата седмица. В момента в аудиториите се провеждат единствено практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. На място се провеждат държавни изпити, защити на дипломни работи, както и семестриалните изпити, които включват и практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда

Новата заповед ще даде възможност всеки ректор да прецени дали и други негови възпитаници имат необходимост да се върнат обратно на студентската скамейка за края на семестъра и по какъв начин ще протече сесията.

Студентите обаче вече са настроени повече за почивка, отколкото към завръщане към големите градове за сесиите, стана ясно от самите тях.

Студентите искат да продължат с онлайн обучението до края на годината, защото изкараха дистанционно целия семестър и не искат да се прибират само за сесията“, обясни пред „Монитор“ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Той посочи, че ако в началото на септември над 94% от студентите са искали да се върнат присъствено, то в момента процентното съотношение е обърнато и над 90% искат да завършат онлайн и сесията да бъде дистанционно.

Председателят на НПСС подчерта, че спецификата на учебните заведения е различна и някои от тях като УНСС вече са приключили със семестъра. За останалите трябва да се прецени кой е най-подходящият вариант въпреки желанието на студентите.

„Ако е по-добре сесията да бъде в присъствена форма и студентите да завършат присъствено, нека да го направим“, коментира Парушев. Той даде за пример, че в СУ „Св. Климент Охридски“ ще се взема решение на база факултети.

„Има факултети, в които няма проблем с усвояване на материала и явяване онлайн. Възможността за присъствено обучени не означава, че то трябва да е за всички. Трябва да се преценява на база на всяка специалност“, допълнителни председателят на НПСС.

По думите му над 90% от студентите ще завършат онлайн семестъра и ще имат дистанционна сесия. УНСС ще бъде с изцяло онлайн за сесията, както и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Русенския университет "Ангел Кънчев". Те и други по-големите университети няма да се върнат към присъствена форма на обучение и изпити до септември, включително и сесия. Медицинските университети вече карат практики и упражнения на място, затова и респективно изпитите им ще бъдат присъствено. Парушев допълни, че техническите университет също обмислят да имат изпити в аудиториите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари