Връх Шипка не е "виждал" толкова хора от 1979 година

17
Рекорден брой хора изкачиха днес Шипка
Рекорден брой хора изкачиха днес Шипка Снимка: БГНЕС

Повече от 70 хиляди българи от всички краища на страната се изкачиха на връх Шипка за честванията на националния празник 3 март.

Невижданото стълпотворение пък образува 20-километрова колона от паркирани автомобили в подножието на Паметника на свободата. Задръстванията започваха още по пътищата край Казанлък, пише Труд

Някои от по-късно пристигналите трябваше да изкачват целият проход до върха пеша. За съжаление при инцидент на пътя към Шипка пострада младеж, който бе блъснат от автомобил и отведен от линейка. За щастие се отърва без сериозни наранявания. Стълпотворението не позволи и на ескорта на официалните лица да стигне навреме за тържеството и то закъсня с повече от 40 минути.

Според организаторите подобно рекордно множество не се е качвало на Шипка от 1979 г., а първите автомобили с родолюбци започнали да пристигат още в 3 часа сутринта.

"Нека от от този връх днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на посветени и патриоти. И не приемаме никакви финанси, хиляди и милиони за програми, в които да четем за съжителство, за присъствие, вместо за робска участ, продължила 5 века по българските землищата и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение", заяви в емоционално слово за 137-та годишнина от Освобождението на Шипка вицепрезидентът Маргарита Попова.

От историческия връх тя призова и да осигурим достойни старини на пострадалите в годините при защитата на родината, които днес са останали много малко, но са на последното социално стъпало и не преживяват достойно живота си.

"Нека да почитаме родителите, загубили децата си в казармата. Клетва да дадем за единение на народа вътре и извън родината в името на реалистични и прагматични каузи и да кажем, че не желаем войните да бъдат средство за решаване на междудържавни отношения", добави вицепрезидентът.

С революционни песни и с химна на уста болшинството от хората се изкачиха навръх празника до Паметника на свободата.

Ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев пък пробяга за 33-ти пореден път разстоянието от Казанлък до върха в чест на празника.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари