Вопке Хукстра сменя Франс Тимерманс в ЕК

0
Ястребът Хукстра, който и преди е бунил духовете в Брюксел с коментарите си относно фискалната дисциплина, се изправя пред тежки изслушвания пред ръководителя на Комисията
Ястребът Хукстра, който и преди е бунил духовете в Брюксел с коментарите си относно фискалната дисциплина, се изправя пред тежки изслушвания пред ръководителя на Комисията Снимка: Фейсбук

Ястребът Хукстра, който и преди е бунил духовете в Брюксел с коментарите си относно фискалната дисциплина, се изправя пред тежки изслушвания пред ръководителя на Комисията

Нидерландия предложи министъра на външните работи Вопке Хукстра на мястото на Франс Тимерманс като европейски комисар за горещия пост на ръководител на блока по въпросите на климата.

Но ястребът Хукстра, който и преди е бунил духовете в Брюксел с коментарите си относно фискалната дисциплина, се изправя пред тежки изслушвания пред ръководителя на Комисията, както и пред Европейския парламент.

"Смятам, че имаме добър кандидат в лицето на (Вопке) Хукстра", заяви нидерландският министър-председател Марк Рюте на седмичната си пресконференция.

"Това, от което се нуждаете, е човек с международен опит, който може да води преговори и да обединява хората", каза Рюте пред журналисти, цитиран от БГНЕС.

47-годишният Хукстра е политически ветеран от дясноцентристката партия "Християндемократически призив" (ХДП), чието състояние се влоши под управлението на коалиционно правителство, ръководено от подкрепящата бизнеса партия VVD на Рюте.

Във вторник му предстои да се срещне с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обсъди поемането на поста на Тимерманс като комисар по въпросите на климата, съобщават медиите.

Хукстра заяви пред местни медии, че "ще проведе внимателна дискусия с председателя", като добави, че след това ще трябва да убеди и парламента на ЕС в своята кандидатура.

Подобно на Фон дер Лайен, CDA на Хукстра е член на дясноцентристката Европейска народна партия.

Бивш служител на Shell и бивш партньор в световния консултантски гигант McKinsey, Хукстра е назначен за министър на финансите в третото коалиционно правителство на Рюте през 2017 г., а през 2022 г. става министър на външните работи.

"За мен е чест"

Тимерманс напусна Комисията във вторник, за да се върне в Хага, където планира да се на предстоящите парламентарни избори кандидатира за поста министър-председател.

Брадатият Тимерманс, смятан за човек с основна роля в придвижването на амбициозния пакт на ЕС "Зелена сделка" към въглероден неутралитет, беше номиниран за главен кандидат, който да оглави мощен двупартиен ляв блок и да участва в изборите, насрочени за 22 ноември.

Хукстра заяви, че за него е "чест" да бъде номиниран за поста, като добави, че е трудно да напусне кабинета, докато войната в Украйна продължава.

Той е известен като твърд поддръжник на Киев и играе важна роля в усилията за изпращане на изтребители F-16 в разкъсваната от война страна.

През 2018 г. Хукстра оглави група от северни държави от ЕС при формирането на така наречената "Нова ханзейска лига", в която влизат Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция.

Страните са приятелски настроени към търговията и консервативни във фискално отношение и се стремят към по-развит европейски единен пазар, особено в сектора на услугите.

По време на мандата си като финансов ръководител на петата по големина икономика в ЕС Хукстра предизвика гнева на южните членове на ЕС, включително Италия и Гърция, с ястребовата си позиция по отношение на фискалната дисциплина в бюджета на ЕС.

Премиерът на Португалия Антониу Коща каза през 2020 г., че изявлението на Хукстра, че редица държави е трябвало да спестяват повече през последните години, което би им позволило да се справят по-добре с последиците от пандемията Covid-19, е "отблъскващо".

Хукстра отхвърли и критиките относно постиженията си по въпросите на климата, като заяви пред националната информационна агенция ANP, че "това е един от големите проблеми на нашето време".

В отговор на номинацията на Хукстра влиятелната лява политическа група на Социалистите и демократите в Европейския парламент заяви, че предпочита работата по въпросите на климата в ЕС да остане в нейните ръце след напускането на Тимерманс.

"Вопке Хукстра стана известен на широката европейска общественост с противоречивите си изявления по време на кризата с Covid-19", се казва в изявлението на социалдемократите.

"Номинирането за комисар не го прави комисар - камо ли да получи подкрепата на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите по подразбиране", се казва в него.

"Г-н Хукстра може да очаква тежко изслушване в ЕП."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари