Франс Тимерманс подаде оставка

0
Тимерманс е вторият политик от ЕК след Мария Габриел, който напуска Брюксел през последните месеци, за да влезе в националната политика
Тимерманс е вторият политик от ЕК след Мария Габриел, който напуска Брюксел през последните месеци, за да влезе в националната политика Снимка: Фейсбук

Тимерманс е вторият политик от ЕК след Мария Габриел, който напуска Брюксел през последните месеци, за да влезе в националната политика

Изпълнителният заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подаде днес оставка като еврокомисар и тя беше приета от Урсула фон дер Лайен. Това стана, че като Тимерманс официално беше избран за водач на листата на коалицията между Партията на труда и Зелените леви на предстоящите в Нидерландия предсрочни парламентарни избори на 22 ноември тази година.

Изборът на Тимерманс да оглави листата на лявата коалиция в Нидерландия не е изненада, той сам обяви кандидатурата си в края на юли и беше единственият кандидат, информира БНТ.

В специално изявление председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази благодарността си към Тимерманс за дългогодишната му “успешна работа за Комисията и европейските граждани”. Фон дер Лайен възложи ролята на изпълнителен зам.-председател, отговарящ за Европейския зелен пакт, на Марош Шефчович. Шефчович поема ресорите, свързани с политиките в областта на климата, до назначаването на нов член на Комисията с нидерландско гражданство. Според фон дер Лайен Марош Шефчович е един от най-старшите и опитни членове на Европейската комисия.

"Благодаря на Франс Тимерманс за неговата страстна и неуморна работа, за да направи Европейската зелена сделка реалност. Той беше ключов член на моя колегиум от комисари. Благодарение на неговия принос и силна лична ангажираност, ние направихме големи стъпки към постигане на целите на ЕС да стане първият климатично неутрален континент и към повишаване на нивата на климатичните амбиции в световен мащаб. Приносът на Франс Тимерманс към работата на Комисията и към европейския проект надхвърля Европейския зелен пакт. Той допринесе за оформянето на много от инициативите на Комисията в истински колегиален стил", коментира фон дер Лайен.

Тимерманс беше еврокомисар за Нидерландия и в предишната Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Тогава той отговаряше за върховенството на закона и конкретно за докладите за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. На последните европейски изборите през 2019 той беше водещият кандидат за председател на ЕК на Партията на европейските социалисти.

Фон дер Лайен е информирала председателя на Европейския парламент и испанското председателство на Съвета на ЕС за оставката на Тимерманс и е изпратила официално писмо до министър-председателя на Нидерландия с молба да предложи имената на жена и мъж за кандидат за нов комисар.

Тимерманс е вторият политик от ЕК след Мария Габриел, който напуска Брюксел през последните месеци, за да влезе в националната политика. Очаква се процедурата по избора на новия българския еврокомисар Илиана Иванова да бъде финализирана пред септември. Мандатът на тази Европейска комисия изтича през юни догодина, когато са следващите европейски избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари