Володимир Зеленски: Всяка подкрепа от България е важна и никога няма да я забравим

0

Президентът на Украйна се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

"Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате - и военно техническата и хуманитарната. Всяка подкрепа от България е важна за нас и никога няма да я забравим. Вие сами се уверихте как живеем с постоянните ракетни атаки в града. И виждате колко е важно за нас да осигуряваме адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато фокус на атаките е енергийната сигурност на Украйна", заяви Зеленски преди разговора на четири очи с Росен Желязков, цитиран от БНТ.

От своя страна председателят на парламента подчерта отново подкрепата на страната ни за европейското и евроатлантическо бъдеще на страната.

"България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от самото начало и ще продължи да го прави, колкото е необходимо", увери той.

Председателят на парламента отново подчерта, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна. България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна, отбеляза той. По думите му Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

България е декларирала пълната си подкрепа за „Формулата за мир" на президента Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора, посочи председателят на парламента.

Той подчерта, че този принцип е най-добрата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и глобалната сигурност, основана на правилата на международния ред. От жизненоважно значение е да обединим усилията си за спазване на принципите на Хартата на ООН за ненападение и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави, смята Росен Желязков.

България е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата ѝ перспектива, подчерта председателят на Народното събрание.

Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, заяви той и допълни, че това е геополитически избор, който има пълната ни подкрепа.

"Ние сме убедени, че Украйна принадлежи към европейското семейство", отбеляза Росен Желязков.

Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО. Независима и суверенна Украйна е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, смята Росен Желязков. Той изрази задоволството на нашата страна от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, заяви председателят на парламента. България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира той.

Росен Желязков припомни, че на 11 януари 2024 г. в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (МСМ Black Sea), която мисия е предназначена единствено за хуманитарни цели и за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море, като по този начин се способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Коко
    Никога няма да забравим 1944,1945,1945 боклуци мръсни 3 ти украински полк
  • 1
    7
    чичомиткобрат
    https://www.youtube.com/watch?v=Q0LIyfSl16w Браво на Зеленски, знае как да управлява!!
  • 0
    6
    part 2
    Единственият отговор на евроелитите – още повече миграция, ще даде възможност на потенциално опасните екстремисти. Във Франция, Германия, Белгия и другаде неуспехът да се интегрират много скорошни мигранти и отговорът на управляващата класа – да лъже, че всичко е наред, проправят пътя към катастрофа. Възходът на германската „Алтернатива за Германия“ трябва да тревожи всички ни. Европейските избори ще доведат до успех за популистите. Икономическото самоубийство на континента вече предизвиква отлив на най-добрите и най-умните. Геополитическата неуместност на Европа е също толкова поразителна. Защитата на европейците се поема от многострадалните американски данъкоплатци. Французите не се виждат никъде в битката срещу хутите; френската армия е сянка на предишното си „аз“ и не би издържала дълго в истинска война. Поляците и няколко други правят всичко възможно, но германската армия е слаба, а всички големи обещания за възстановяване на европейските армии, дадени през 2022 г., не означаваха нищо. Континентът е почти напълно демилитаризиран, липсва му персонал и оборудване, няма капацитет да произвежда повече оръжия, няма дългосрочни решения за сдържане на Владимир Путин и не е направил нищо, за да се подготви за възможността за евентуална втора победа на Доналд Тръмп. Това е позор. Какво ще прави Великобритания? Трудно е да се повярва, че толкова много от британците все още са толкова невежи относно истинското състояние на европейската икономика и общество. Заслепени от омраза срещу торите, обсебени от лъскавите TGV и спомените от приятните си ваканции в Южна Европа, те приемат, че нещата трябва – просто трябва – да са по-добри в Европа. Почти всички депутати от Лейбъристката партия вярват, че решението на липсата на растеж е да се присъединим отново към единния пазар или митническия съюз, въпреки че те не успяха да спасят собствените европейски икономики. Как по-нататъшното засилване на връзките с континент с нулев растеж или свиваща се германска икономика може да направи нещо за Великобритания? Не може. И как британската левица ще отговори на възхода на крайната десница в Европа? Ще продължи ли да обича Германия, ако „Алтернатива за Германия“ е част от нейното правителство? Ще продължи ли да обича Франция, ако Марин льо Пен е в Елисейския дворец? Великобритания е в ужасяващо състояние, но в същото положение е и Европа. Европесимизмът на привържениците на Брекзит беше оправдан; проблемът е, че естаблишмънтът отказа да използва напускането на ЕС, за да скъса с регулаторната философия на Брюксел и да преориентира икономиката далеч от стагниращите пазари на Евросъюза. Следователно Великобритания все повече страда от същите патологии като Европа и е изправена пред подобен краен упадък. Това не е аргумент за повече ЕС, а за още по-малко, както и за радикална вътрешна промяна. Постепенният залез на Европа се ускорява и би било абсурдно за което и да е британско правителство да следва политиката на Европа.
  • 4
    5
    чичомиткобрат
    И как няма да я забравите, след като няма да съществувате? Алистър Хийт в британския „Телеграф“: С ЕВРОПА Е СВЪРШЕНО! Време е да скърбим за смъртта на стара Европа. Разлагането е отишло твърде далеч, упадъкът е твърде изразен, благоденствието и омразата към себе си са твърде вкоренени, обречеността е неудържима. Някога най-богатият и най-напреднал континент в света, Европа, е свършена, нейното унизително падение е твърде очевидно за останалия свят, ако не и за заблудените европейци. Самопричинените патологии на Европа – катастрофален икономически провал, почти пълна геополитическа неуместност, миграционна и интеграционна криза и зейнал демократичен дефицит, сега са метастазирали. Те станаха твърде сложни, твърде обезсърчителни за европейските треторазредни елити, за да помислят дори за справяне с тях, и особено за егоистичните, демагогски политици, които ръководят с такова безгрижие нейното социално разпадане, „намаляване на растежа“, армиите на Потьомкин и ужасяващата демография. Германия, Франция, Холандия и други са на ръба на социален взрив, като фермерите са последните, които се радикализират. За всеки млад, амбициозен европеец би било по-добре да се премести в Америка, и по-конкретно в някои от щатите, управлявани от републиканци като Флорида или Тексас. Те ще плащат по-малко данъци, ще живеят по-добре, по-щастливо и по-свободно. Ще бъде по-малко вероятно да се сблъскат с тотална война. Жизненият им стандарт ще се повиши драстично. Най-големите наследства на Европа за света – капитализъм, лична свобода, върховенство на закона и „западните, образовани, индустриализирани, богати и демократични“ ценности, така брилянтно описани от Джоузеф Хенрих от Харвардския университет, още живеят в САЩ. Но няма път назад за Стария континент, който е приел нихилизма, постхристиянското езичество, нелиберализма и политиката на завистта, вярвайки, че спасяването на планетата изисква закриване на успешни индустрии и обедняване на хората, Европа, която не може да се изправи срещу ислямския екстремизъм и антисемитизъм и която отказва да реформира социалната държава. Дори Брекзит, най-яркият предупредителен сигнал, не успя да промени нищо. Управляващата класа в Европа отхвърли напускането на Обединеното кралство като отклонение, автогол на самонараняващи се британски ексцентрици и удвои своите провалени политики. То отказа да изслуша гласоподавателите си; нищо чудно, че техният гняв става все по-силен.
  • 4
    4
    Русенец
    ......-каза демократичния диктатор на Украйна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари