Володимир Зеленски: Украинските сили са свалили пет руски крилати ракети

0
Украинският президент обаче не спомена за нов военен успех на изток, за какъвто беше намекнато по-рано от неговото обкръжение
Украинският президент обаче не спомена за нов военен успех на изток, за какъвто беше намекнато по-рано от неговото обкръжение

Украинският президент обаче не спомена за нов военен успех на изток, за какъвто беше намекнато по-рано от неговото обкръжение

Украинските сили са свалили пет руски крилати ракети в южната част на страната, заяви в обръщението си тази нощ украинският президент Володимир Зеленски. Той обаче не спомена за нов военен успех на изток, за какъвто беше намекнато по-рано от неговото обкръжение. Междувременно дългоочакваният доклад на Международната агенция за атомна енергия за Запорожката атомна централа не приписа вина нито на Русия, нито на Украйна, за щетите по централата, но определи ситуацията като неустойчива и предупреди, че ако обстрелът не спре, има риск от катастрофа, предаде БНР.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства доклада на мисията на Международната агенция за атомна енергия, който беше представен пред Съвета за сигурност на ООН и в който се настоява за незабавно създаване на зона за ядрена сигурност около съоръжението, контролирано от руските сили, но в което работят украински технически екипи.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив за демилитаризация на централата, което да включва спирането на обстрела в района и поемане на ангажимент от руска страна за изтегляне на войниците. Руският посланик в ООН Василийн Небензя определи идеята като несериозна.

В доклада на Международната агенция за атомна енергия са констатирани редица поражения по сгради за ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, както и в близост до самите реактори на Запорожката централа, а също така недостига на персонал и постоянния стрес на служителите, който увеличава риска от човешка грешка.

"Играем си с огъня и нещо катастрофално може да се случи", заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.

В същото време руската и украинската страна си размениха за пореден път обвинения за артилерийски обстрел по атомната централа и близкия град Енергодар. Съобщава се и за боеве около Балаклея - източен град между Харков и окупирания от руснаците Изюм, използван като жп център от Москва. А проруски управител в южен украински град беше тежко ранен при взрив, което "Ройтерс" определя като част от поредица предполагаеми опити за убийство в окупираните райони.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън взе окончателно решение против определянето на Русия като държава-спонсор на тероризма - нещо, за което настояваше Киев. Русия предупреждаваше, че подобно решение би довело до скъсване на руско-американските връзки. Според Белия дом определянето на Русия като държава-спонсор на тероризма би могло да забави износа на храни и да застраши сделките за преминаване на стоки през Черно море. А ръководителят на руската държавна банка ВТБ заяви, че националният банков сектор е преодолял в голяма степен най-сериозните ефекти на западните санкции и капитализация на руските банки няма да бъде нужна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Иванчо
    Наркоман и боклук си Владимир Зеленски. Предаде и обрече народа си за пари. Заслужаваш да бъдеш разчекнат!
  • -3
    2
    Русенец
    Изчезвай бе напутник. Все биеш и все ебан и бит ходиш. Хвала зеле. Хвала усрайна!
  • -1
    1
    Усрайна
    И като се сабуди рязано еврейче извади ли дилдото от гъзъ бе мишкар???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари