Володимир Зеленски прибра командирите на "Азов" от Турция

1
Водим нашите герои, написа украинският президент в социалните мрежи
Водим нашите герои, написа украинският президент в социалните мрежи Видео: Фейсбук, Володимир Зеленський

Водим нашите герои, написа украинският президент в социалните мрежи

След 500 дни война украинският президент посети Змийския остров в Черно море, място превърнало се в емблема на съпротивата срещу Русия, пише Mediapool.bg. Там в началото на войната се роди култовата фраза "Руский воєнний корабль, іди...", произнесена от украински военнослужещ след като му бе поставен ултиматум да се предаде. Заплахата, че ще стрелят дойде от крайцера "Москва". Два месеца по-късно плавателният съд потъна.

Змийският остров бе завзет от руските сили. През миналото лято обаче те се оттеглиха от там.

Доказателство

На място Зеленски отдаде почти на загиналите през изминалите 500 дни. Той благодари на всички, които се борят срещу руската агресия.

"Днес сме на Змийския остров, нашия Змийски остров, който никога няма да бъде завладян от окупатора, както и цяла Украйна. Защото ние сме страна на смелите. Днес почетохме на нашите украински герои, всички воини, които се сражаваха за този остров, които го освободиха. И макар това да е едно малко парче земя в средата на нашето Черно море, то е чудесно доказателство, че Украйна ще си върне всяка част от територията си", каза Зеленски.

По-късно украинският президент пътува до Турция. От там той взе със себе си командири от полка "Азов", които миналата година бяха пратени там след руски плен. Полкът участва активно в съпротивата срещу руските сили и защитава до последно огромния металургичен комбинат "Азовстал" в Мариупол. Той бе превзет след много усилия, а командирите пленени и след това изпратени в Турция.

В социалните мрежи Зеленски разпространи видео, от което се вижда, че посреща мъжете на летище. Той ги поздравява и заедно се качват на самолет.

"Връщаме се у дома от Турция и водим нашите герои", написа той.

Жертви

Междувременно световните агенции съобщиха, че при руски артилерийски обстрел в град Лиман, Донецка област, са загинали шестима души. Ранени са поне още петима.

Според областния управител Павло Кириленко стрелбата е започнала около 10:00 часа местно време. Той обясни, че има поражения по една къща и един магазин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    G H V Ch ka
    Вс пак са нарушени спогодби. Пишете някакви статии без да отразите важни подробности. Наркомании станаха герои без да са направили един изстрел на фронта. АЛО. Вие, *джурнисти* в каква реалност живеете?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари