Володимир Зеленски: Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за наши момчета и момичета

1
Виктор Медведчук, който беше задържан от властите в Киев
Виктор Медведчук, който беше задържан от властите в Киев

Володимир Зеленски предложи размяна на украински депутат и бизнесмен с пленени от Москва украинци

Виктор Медведчук, който беше задържан от властите в Киев, избяга от домашен арест малко след началото на руската инвазия в Украйна и се укриваше.

Украинският президент Володимир Зеленски разпространи снимки на арестувания украински депутат - окован с белезници и облечен с украинска униформа. И настоя военните и силите за сигурност да разгледат възможността за размяна на Виктор Медведчук - приближен на Владимир Путин и негов най-влиятелен съюзник в Украйна.

"Намирам за особено цинично, че той е във военна униформа. Опитва се да се маскира. Какъв "войник". Какъв "патриот". Ако Медведчук е избрал военна униформа за себе си, за него важат правилата във военно време. Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за наши момчета и момичета, които в момента са в плен в Русия", каза Зеленски, цитиран от БНТ.

В "Телеграм" представител на самопровъзгласилата се за независима република Луганск изрази съмнение, че Медведчук е бил задържан по-рано, но е изчакван подходящ момент да бъде направено съобщението. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че достоверността на снимките трябва да бъде проверена на фона на голямото количество невярна информация.

67-годишният юрист, депутат и бизнесмен стои зад три забранени медии и проруска партия, чиято дейност е замразена. Има съмнения, че е координирал действията на бившия украински президент Янукович с тези на Кремъл през 2014 г., когато Русия анексира Крим. По-късно Медведчук участва в преговорите със сепаратистите в Донбас и е смятан за един от авторите на Минските споразумения. Освен с политика, се занимава и с бизнес в сферата на енергетиката и металургията. След участие в заседание на руската Дума през 2020 г., е обвинен в държавна измяна и грабеж на национални ресурси в Крим. Виктор Медведчук определя обвиненията като политическа репресия.

През 2014 г. САЩ му налагат санции, а тази година обвиниха двама членове на партията му, че помагат на Русия да подкопава суверенитета и властта в Украйна. Медведчук е личен приятел на Владимир Путин, руският президент дори е кръстник на дъщеря му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Нели КОЛЕВА
    Нека Зе си спомни ВСВ-"чичо Джо'' не позволява да стане размяна на плененият му син с фелдмаршал фон Паулус.Не вярвам,че Путин ще приеме предложението на Зеленски.Странно облечен изглежда Медведчук-с изгладена украинска униформа и показал белезниците.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари