Волен Сидеров може и с 50 престъпления пак да е депутат!

0
У нас даден депутат може да прави каквото си иска и колкото пъти иска да нарушава закона, без да загуби правото си да работи в парламента
У нас даден депутат може да прави каквото си иска и колкото пъти иска да нарушава закона, без да загуби правото си да работи в парламента

Въпросът за свалянето на имунитет на депутат е твърде сложен. Главният прокурор трябва да се мотивира пред парламента. Редно е тогава да има мнозинство, за да може да падне имунитетът на даден народен избраник. Едва когато той бъде свален, може да се повдигне обвинение за извършеното престъпление. Юридическият ред трябва да бъде спазен винаги, освен ако народният представител не се откаже сам от имунитета си, пише Всеки ден.

Тази процедура по сваляне на имунитета е бюрократична процедура на загуба на време и усилия в нашата страна. В родния закон е описано, че депутатите имат имунитет, който обхваща всички направени престъпления. В 2/3 от държавите в ЕС депутатите нямат такъв имунитет. Там те ползват само функционален имунитет, който защитава единствено техни изказвания в парламентарната зала. Идеята на законодателя в Западна Европа е дори сенаторите да се третират като обикновени граждани. Тук не е така.

Ще е любопитно да се знае от хората, че и по стария закон, който е бил по Търновската конституция, депутатите също са имали имунитет. Това обаче пречи на честното правосъдие. Съгласно действащите нормативни актове у нас един депутат може да остане в парламента дори и с осъдителна присъда, което не е правилно. Законът казва, че тя трябва да е ефективна, за да му се прекъснат правата.

У нас даден депутат може да прави каквото си иска и колкото пъти иска да нарушава закона, без да загуби правото си да работи в парламента.

Когато получава условни присъди, а той ще получава, защото самото престъпление не е за затвор, той спокойно запазва правото си да работи в парламента. Така може да си направи 50 престъпления и да си остава в парламента.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска задържане, но едното не пречи на другото. Това, което иска, е допустимо, но какво ще реши парламентът, е отделен въпрос. Задържането може да се реши само заедно със свалянето на имунитета.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари