Войната в Украйна: Бойните действия не стихват, Зеленски уволни двама генерали

0
Украинското правителство заяви, че руските сили са блокирали 45 автобуса, изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол
Украинското правителство заяви, че руските сили са блокирали 45 автобуса, изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол Снимка: Фейсбук

Очаква се възобновяване на мирните преговори по-късно през деня

В Украйна бойните действия не стихват успоредно с прегрупирането на руската армия. Русия и Украйна трябва да възобновят мирните преговори онлайн по-късно през деня.

Украинското правителство заяви, че руските сили са блокирали 45 автобуса, изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол и само 631 души са успели да се измъкнат от обсадата с личен транспорт. Руските сили заявиха, че ще отворят отново коридора за евакуация днес. Президентът Зеленски потвърди, че Русия струпва войски около Мариупол и допълни, че е уволнил двама генерали по обвинения в измяна, информира bTV.

Ракетен удар по фронтовата зона на Харков прекъсна доставките на газ за около 34 хиляди души. Ударени са тръби и е пламнал масивен пожар. Изгорели са десетки магазини.

В Москва президентът Путин изпълни заканата си и от днес, според подписания от него указ, руският газ трябва да се продава на така наречените „неприятелски страни“ само срещу рубли. Европа продължава да настоява доставките да се извършват според сключените договори в евро и долари. България отказва промяна на договора, ако няма общо европейско решение.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че западните държави ще продължат да се разплащат с Русия с евро, както е предвидено в договорите.

Според Съединените щати искането на Русия за плащане на газа в рубли е знак за „отчаяние“. Президентът Джо Байдън обяви освобождаването на безпрецедентните 180 милиона барела петрол от стратегическите запаси на САЩ в опит за контрол на цените на енергията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Свети Унуфри
    Тепърва нациста Зеленски и укропите ще ядат какаляшката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари